Gäst i alla väder. Odd Kalland höll sin senaste utställning på Fest-Helmi i våras. Nu ställer han ut hela november. Foto: Evy Nickström.

Odd Kalland höstgäst på Fest-Helmi

Veterankonstnär Odd Kalland från Helsingfors hör till en av de gäster som med jämna mellan rum ställer ut på Fest-Hemi. I maj höll han sin senaste utställning tillsammans med den i Borgå debuterande sonen Anton. Nu presenterar han närmare tjugo målningar, dels med natur-, dels med nonfigurativa motiv.

BORGÅ. För Odd Kalland, 80 år, har måleriet, speciellt på äldre dagar, blivit livets mål och mening.
– Det känns tryggt och bra att veta att jag alltjämt har något att göra. I bland händer det att jag vaknar upp mitt i natten och gör en anteckning om hur jag skall måla. Hur målningarna sist och slutligen kommer till är däremot något jag inte kan svara på. Det finns bara något som verkar styra mig.
Utställningen visar bland annat kontrasternas betydelse i Odd Kallands måleri. Det tar sig uttryck bland annat i en målning med knotiga träd och kontrasterande stenar lika väl som i en nonfigurativ målning med blå fält som rytmisk indelar målningen i fyra separata delar. Verkligheten, om man vill uttrycka det så, finns i det här fallet med i form av ett fiskstim som simmar in i målningen.
– I den här målningen framträder alltså kontrasten mellan det stiliserade och det levande, förklarar Kalland
Ramarnas betydelse i  Odd Kallands måleri skall inte underskattas. Han sågar dem själv och ställer i bland själva ramen mera i förgrunden medan målningen framträder som liten kvadrat eller rektangel inuti.
– Ramarna är viktiga både som sådana och för att själva arbetet med dem håller mig i fysiskt gott skick.
Trädmålningarna har inspirerats av besök så längt i från som Madeira och Azorerna, ofta i form av stiliserade tavlor i gröna och  brunaktiga enhetliga färger.
Utställningens äldsta arbeten dateras till 2007, i de färskaste har färgen knappt hunnit torka. Med finns också förbättrade målningar som ställts åt sidan i flera år och därefter blommat upp i ny skrud.
När Odd Kalland var i tonåren fick han både uppmuntran och vägledning av en så pass känd Borgåkonstnär som Lennart Segerstråle.
– Han var gift med min mammas syster och vi besökte ofta Borgå av den orsaken.
Odd Kallands egna visiter med konstutställningar har pågått i många år. Den aktuella som består av 16 målningar finns till påseende hela november.

Odd Kalland
Utställning på Fest-Helmi, Mannerheimgatan 4.
Pågår hela november.
Öppet: måndag - fredag kl. 11-14.