Tusby träsk. Pekka Halonens målning Solnedgång över Tusby träsk är målad 1902 och tillhör en privat samling. Foto: Kirsi Halkola.

Klassisk konst kring förtrollad sjö

Höstens stora utställning under Ateneums konstmuseums 125-årsjubileumsår visar klassisk konst i ny förpackning. "Den förtrollande sjön" har fokus inriktat på konstnärssamhället vid Tusby träsk.

HELSINGFORS
Det var kring sekelskiftet 1900 som ett konstnärssamhälle på östra stranden till Tusby träsk första gången såg dagens ljus. Om själva sammanslutningen var liten till formatet blev dess betydelse desto större eftersom just här en grupp aktörer inom det finländska kulturlivet bodde och arbetade i fem villor med sina familjer. Vi talar om författaren Juhani Aho med konstnärshustrun Venny Soldan-Brofeldt, om tonsättaren Jean Sibelius, om konstnärerna Eero Järnefelt och om Pekka Halonen samt om poeten J. H. Erkko.
Grundat 1897
Konstnärssamfundet vid Tusby träsk föddes precis då Juhani Ahos hustru, konstnären Venny Soldan-Brofeldt våren 1897 hittade ett hus åt familjen i Träskända by.
Familjen flyttade till villan som döptes till Ahola, och kort därefter flyttade också Pekka och Maija Halonen till orten. Ateljévillan Halosenniemi byggdes för sin del 1901-1902. Vid samma tid byggdes även J. H. Erkkos Erkkola samt Eero och Saimi Järnefelts
Suviranta. De sista som anlände till trakten var Jean och Aino Sibelius. Deras villa Ainola stod klar 1904, som det framhålls i pressmeddelandet.
Utställningen centrerar sig på livet i konstnärssamhället via arbeten av konstnärerna bosatta vid Tusby träsk: hur det var att leva och arbeta vid Tusby träsk och hur miljön inspirerade konstnärerna. Konstverk, föremål och arbetsredskap har lånats från flera museer och privata samlingar.
Halonen i spetsen
I sanningens namn har en inte så oansenlig del av presentationen tyngdpunkten på konstnär Pekka Halonen, en förgrundsgestalt inom vår guldålderskonst som själv stod ensam i rampljuset på Ateneum 2008, Ateneums 120-årsjubileumsår.
Men det hade självfallet inte räckt till för en heltäckande bild. I målningarna och teckningarna av författaren Juhani Ahos hustru Venny Soldan-Brofeldt figurerar bland annat parets barn och deras sysslor. Landskaps- och trädgårdsmotiven i Pekka Halonens och Eero Järnefelts målningar återspeglar familjernas vardagsliv som präglades av konstnärlig verksamhet.
Kuratorer för utställningen är professor Riitta Konttinen och Ateneums intendent Anna-Maria von Bonsdorff. Marjaana Kinnermä ansvarar för utställningsarkitekturen.
Förlaget Siltala ger i anslutning till presentationen ut boken Onnellista asua maalla - Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, som baserar sig på Riitta Konttinens senaste forskning om det fascinerande konstnärssamhället. Besökare kan
också se utställningen med Riitta Konttinens kuratoraudioguide.

Den förtrollande sjön -
Konstnärssamhället vid Tusby träsk

Höstutställning på Ateneum.
Pågår till den 9 februari 2014.
Öppet tisdag, fredag kl. 18; onsdag-torsdag kl. 10-20 samt lördag-söndag kl. 11-17.