Så här gör vi. Donna Maimon och galleristen Päivi Mikola under upphängningen i onsdags. Foto: Theo Skogberg.

Foto och målningar… på färggrann resa

Donna Maimons fotografier och Marika Krooks målningar bildar ett koloristiskt komplement på en höstutställning med bland annat vårliga inslag på Galleri Colmio i Gamla stan i en månads tid.

– Titeln Voyage du Printemps (Vårlig resa) skall egentligen förstås så att det för Marika Krooks del handlar om målningar tillkoma under senaste vår och försommar i Italien medan min fotografikonst befinner sig på en fortsatt resa, säger Donna Maimon.

Bosatt i Helsingfors håller hon tillsammans med väninnan Marika sin debututställning i hemstaden på Päivi Mikolas Galleri Colmio.
Donna kallar sig också visualist. Det innebär att hon hunnit arbeta med allt från fotografering och fotokonst till reklamuppdrag för televisionen. 2012 tog Donna Maimon sin yrkesexamen som fotograf.

Utställningen omfattar färggranna, rätt stora foton som Donna tagit i Nordafrika, Mexiko och Israel, där människans kulturella hemvist och vardag återspeglas via humor eller den karga skönhet som finns i det fula, i förvittrade väggar, med mera.

– Det finns också små berättelser i många foton, som kanske väcker tankar och känslor hos betraktaren, påpekar Donna Maimon och  pekar spontant på en bild av en flicka och hund från Mexiko.

Hennes personliga foton är gjorda i serier på fem och kan beställas i varierande storlekar.


Konstnären Krook

Marika Krook (f. 1972 i Stockholm) är bland allmänheten mest känd från teater- och operascenerna. Debuten inom operan skedde i Madama Butterfly i Vasa. Marika Krook är också bekant från The Sound of Music på Svenska Teatern och i Claes Olssons film Underbara kvinnor vid vatten. I Borgå har Krook medverkat som solist på en av Runebergskörens julkonserter.
På sista tiden har hon också prövat hur långt vingarna bär inom måleriet. Hennes positiva och livstillvända målningar har kommit till under Italiens sol, där våren och flödande sol gett henne inspirationen.

De expressionistiska tavlorna i breda penseldrag ter sig som en lek med färger, där vårens uppvaknande målas upp i stora färgkaskader.
Marika Krook hade inte tillfälle att näravara under presskonferensen, hon repeterar för tre huvudroller på olika scener i Tammerfors.
Marika och Donna har ställt ut tillsammans ut en gång tidigare i Helsingfors. De blev i tiden bekanta genom sina i dag femåriga döttrar och har nu hittat en gemensam konstnärlig melodi.