I grönt. Satu Rautiainen målar genomgående i grönt. Bilden föreställer målningen Bakgården i olja, akryl och bläck på skiva. Foto: Jussi Tiainen.

Sex synpunkter på… vår nutida målarkonst

Kanske Målarförbundets tidigare storutställningar hade levat ut sin tid. Hur som helst innebär Målarförbundets 85-årsjubileum som hyfsats ned till en presentation av sex utvalda nutidskonstnärer ett nytänkande.

ESBO. Utställningen Ett annat rum - sex perspektiv på nutida målarkonst öppnades för någon vecka sedan för allmänheten på Emma - Esbo moderna konstmuseum.
I år är med andra ord konceptet för Målarförbundets med fem år återkommande jubileumsutställningar ett nytt.
Traditionellt har kuratorsuppdraget skötts av förbundets utställningskommitté eller en kritiker. Till kuratorer utsågs i år konstnärsparet Aarne och Arja Jämsä från Orivesi, vardera med en gedigen karriär som konstnär och bildkonstlärare bakom sig.
Enligt dem innebär kuratering mer än att enbart välja ut konstverk eller konstnärer.
Som ett led i presentationen gav de konstnärssextetten i uppdrag att skapa nya verk för utställningen. Därtill håller de kontakt med konstnärerna under hela arbetsprocessen. Syftet har varit att stöda konstnärernas kreativitet.
Spänning
Utställningens tema, "ett annat rum", ingår i målningarna. Det andra rummet definieras enligt kuratorerna som den spänning som komplementfärger ger upphov till. En handrörelse, och en färg möter en annan.
- Ett annat rum är likaså är en punkt som nås av ljuset, men också en punkt som belyser, konstaterar Aarne och Arja Jämsä.
Utställningen har arrangerats av Målarförbundet i samarbete med Emma. Konstnärer på utställningen är Petra Innanen, Olli-Pekka Merimaa, Miika Nyyssönen, Pirkko Rantatorikka, Satu Rautiainen och Anssi Törrönen.
Summariskt
Om en summarisk presentation tillåts är första utställaren Petra Innanen, född i Villmanstrand 1970. Hon blev klar med sina studier på Bildkonstakademin i Helsingfors 1992. I sin konst förenar hon måleri med animation, performativ konst och dans.
I hennes två stora verkhelheter i mörka utrymmen med upplysta konstverk ingår en installation och en stor målning. Hon är utan tvivel utställningens mesta kolorist med målningar gränsande till sagornas landskap.
Bildkonstnär Olli-Pekka Merimaa (f. 1967) är för sin del från Björneborg, men bor numera i Hyvinge. Han slutförde studierna vid Imatran taideoppilaitos 1993. Med sina sydda figurer skapar han en rumslighet genom dialogen mellan konstverk och utrymmet där de förevisas.
Historisk händelse
Miika Nyyssönen (f.1965 i S:t Michel) är verksam i Helsingfors. Han blev klar med sina studier på Bildkonstakademin 1993.
Inspirerad av äldre konst har han i sin verkhelhet Breda 1-100 utgått från den spanske 1600-talskonstnären Diego Velázquez olja Bredas kapitulation (1634-1635), återgiven i hundra numrerade större och mindre helheter. Den historiska händelsen framställer ögonblicket då holländarna under Justinus av Nassau överlämnar gränsfästningen Breda till den spanska belägringshären under markis Ambrogio Spinolas ledning.
Pirkko Rantatorikka (f. 1956) är från Övertorneå. I dag är hon verksam i Helsingfors. Hon  utexaminerades från Finlands konstakademis skola 1982. Hennes målningar av hus med interiörer och exteriörer är förenade med starka känslor, förväntningar och drömmar ur husägarens perspektiv.
Tant Grön
En konstnär som på senare tid definitivt tagit steget in i det starkaste rampljuset är Satu Rautiainen (f. 1982).
Hon blev klar med sina studier på Bildkonstakademin 2008, där hon för övrigt var elev för Borgåakvarellisten Petri Hytönen, som i sin tur valt ut hennes målningar till den pågående utställningen Petris val på Konsthallen i Borgå.
Med sina genomgående grönmelerade målningar deltar Rautiainen också på Helsingfors Konstmuseum Tennispalatsets pågående utställning om konst med cirkustema.
På Emma är hennes devis att öppna en låda med överraskningar. Expeditioner kallar hon sina sexton målningar med bland annat en stor och suggestiv duk kallad Bakgården i olja, akryl och bläck på skiva.
Sist men inte minst presenterar Målarförbundet på Emma Anssi Törrönen (f. 1970 i Joensuu), en konstnär som i dag bor och arbetar i Helsingfors. Han blev klar med sina studier på Bildkonstakademin 1996 och Fria Konstskolan 1992.
Hans monumentala målningar, bland annat av till synes bortglömda bokhyllor, kallar han själv för "utrymmen för kaos och ordning". I en panoramaaktig målning skymtar bakom sneda bokryggar något som rämnat och därför skapar illusionen av en titt in i en annan kaotisk och gåtfull dimension. Också mindre målningar ingår.