Arena för en 90-åring. Jubileumskonserten tilldrar sig i Konstfabrikens Avantisal den 12 oktober. Foto: Evy Nickström.

Anor och förnyelse

Om Runeberskören BSB vill existera också om 90 år måste man välja en balansgång, göra ett medvetet val, där anor och förnyelse går hand i hand.

BORGÅ. Det framhåller Runebergskörens konstnärlige ledare Teppo Salakka i en intervju tillsammans med körordföranden Peik Jansson. På lördag är det upp till bevis. Då visar 90-årsjubilaren vad sångarna har att erbjuda.
Åtminstone tycks jubileumsprogrammet vara ett uttryck för att man inom kören lever som man lär. Bland nyheterna finns ett uruppförande tillskrivet dirigenten samt ett köravsnitt ur Wagners Tannhäuser.
I traditionsavdelningen, den med anor, skall det få damma en smula, men med ett stoft av guldskimmer. Eller vad sägs om Selim Palmgrens Lystringssång, ett programnummer som skapt för ett anrikt jubileum. Samma gäller Palmgrens Sjöfararen vid milan och En latmansmelodi. De här och ett flertal andra jubileumsprogramnummer hör till sångerna publiken känner till, som man förknippar med tidigare konserter och som koristerna förhoppningsvis kan utan och innan.
Solisten Thérèse Karlsson (f. 1972) fick kören nöjet att introducera för Borgåpubliken tack vare förra dirigenten Henrik Wikströms musikaliska kontaktnät.
Den åländska sopranen är känd på teaterscenerna i musikaler, nu senast i Åbo där hon medverkat i Les Miserables och Evita.
På jubileumskonserten sjunger hon bland annat Rusalkas sång till månen ur Dvoraks Rusalka och Gabriellas sång. Henrik Wikström ackompanjerar.
Ur bordslådans djup
En närmare titt på uruppförandet, sångcykeln Över jorden mull - 4 sånger till dikter av v. Heidenstam, är intressant också i den mening att det inte handlar om något beställningsverk utan om tonsättningar av Teppo Salakka, gjorda på 1990-talet.
– Jag komponerade dem till en tävling i Sulasols regi och fick ett hedersomnämnande. Efter det har det noterna legat i bordslådan.
Salakka talar om en textanpassad musik som handlar om liv, död och ljus. Om det vittnar också sångtitlar som Sommarljuset och Höststämning.
– Dikterna kom jag på av en slump. Jag går ofta på antikvariat och letar efter litteratur. Den här gången var jag i Stockholm då jag råkade hitta Heidenstams dikter.
Får ta tid
När man lyssnar på Teppo Salakka kan man inte undgå att märka att han gärna talar om musik också på ett djupare plan.
Att arbeta med en ny kör skall få ta sin tid, man får inte forcera utan lyssna och samtala, menar dirigenten.
– Det här är en viktig poäng som jag tycker vi har lyckats med det i Runebergskören. Vi kan nog diskutera och ha åsikter kring program och sångval men när vi väl kommit fram till en strategi, ja då följs den mangrant upp utan att någon längre opponerar sig.
Peik Jansson tillägger att man i Runebergskören känner på sig att riktningen är den rätta och att det enbart är givande med nya utmaningar
- "Henkka" Wikström gav ju kören ett nytt lyft och ny riktning. Vi sökte då efter en dirigent som kom utifrån och det här gäller ju också hans efterträdare Teppo Salakka, anser Jansson.
Teppo Salakka fastslår att musiken måste vara det viktigaste för en körsångare, social samvaro och umgänge hör också till verksamheten men får inte bli tongivande.
Ett led i den riktningen är "ättestupan" - en rätt ny kutym inom Runebergskören som innebär att sångare som fyllt 71 år inte får fortsätta per automatik utan måste provsjunga.
– Vi satte gränsen vid 71 år och inte 70. Vid 70 firar man ju vanligtvis sin födelsedag i litet större sammanhang. Det hade känts avigt att samtidigt tvingas stiga åt sidan från kören.
Nyrekryteringen är Teppo Salakka tillfreds med, det är oundvikligt att sångare flyttar från orten eller annars lämnar kören, men nya sångare har trätt till, också ur den yngre ändan.
– Vår yngsta sångare är 28 år och vår äldsta 71. Sammanlagt är vi kring femtio sångare. Det är en bra siffra. Så här har det varit i många år, vet Peik Jansson berätta.
Vad är då den största utmaningen för Teppo Salakka beträffande Runebergskören?
- Ingen annan kör har betytt så mycket för mig. Vi har fört långa diskussioner om musikens betydelse. Så för mig är den största utmaningen egentligen att hålla mig själv i styr, småler dirigenten.
Mera sång 2014
Nästa år arrangeras Finlands svenska manssångarförbunds sångarting i Borgå med Runebergskören som värd.
Arenorna är bokade och anmälningarna mottagna. Programmet öppnas sakralt i Borgå domkyrka fredagen den 10 oktober 2014. Dagen därpå följer stor publikt inriktad körmönstring i Avantisalen. Sedan bjuds det på kvartettsång i Borgå Gymnasium.
Om det här kan man läsa i Runebergskörens pinfärska 90-årspublikation Runebergskören. Den lokala kosmopoliten. Redaktionen har bestått av Jessica Jensen, Peik Jansson och Magnus Björklund. Nanne Nylund svarar för den grafiska layouten medan bilderna tillhör den aktuella jubilaren.
 

Runebergskörens… 90-årsjubileumskonsert
På Konstfabriken den 12.10. kl. 18.
Dirigent: Teppo Salakka.
Solist: Thérèse Karlsson, sopran.
Ackompanjatör: Henrik Wikström.
Jubileumsprogram med körverk av bl.a. Selim Palmgren, Nils-Erik Fougstedt, E. Pullinen, Jean Sibelius samt uruppförandet Över jordens mull av Teppo Salakka till dikter av Verner von Heidenstam.

Körens dirigenter
Michael Lindfors 1923-1933.
Sigurd Didriksson 1933-1970.
Walton Grönroos 1970-1973.
Göran Blomqvist 1973-1991.
Tom Eklundh 1991-2001.
Antti Jokinen 2001-2003.
Reidar Tollander 2004-2007.
Henrik Wikström 2008-2011.
Teppo Salakka 2012-