Petris val. Saara Piispa med målningen Death Patrol är en av konstnärerna Petri Hytönen valt ut. Foto: Laura Mendelin.

Petri valde ut… konstfavoriter

Petri Hytönens utställning på Galleri Hörnan i Konstfabriken är den första där konsten i huvudsak består av arbeten som inte är utställarens egna utan som Borgåakvarellisten valt att ställa ut - hans personliga favoriter.

Petris val, som presentationen heter, kallar Petri Hytönen också för "psykologiska självporträtt".

– En varierande konstkollektion som tilltalar mig av olika orsaker. Kontrasterna och likheterna mellan konstnärerna hoppas jag också konstpubliken uppskattar.

Två av Petris "modeller" finns på plats under presskonferensen. Saara Piispa medverkar med målningen Death Patrol och Ylva Holländer med två tredimensionella målningar, väggskulpturer kunde man kanske kalla dem.

– Min målning är gjord på bomullstyg, cotton fabric, som suger åt sig målningen. Det skapar en speciell stämning.

Arbetet är målat i olja, akryl och akvarell och föreställer en man som stannat upp inför en annalkande polisbil - kanske. Den blå intensiva färgen ger verkligen målningen en egenartad stämning.
Ylva Holländer deltar med en rutmålning och Besöket, två rätt minimalistiska helheter, som krävt en hel del planering och tankearbete.

– En slags lek som utmynnar i något nytt, fastslår Hytönen och Holländer om arbetena.

Plock

Plock ur kollektionen visar bland annat Helsingforskonstnären Auli Järveläs målning Stödfot och skenhelig, en färgstark associativ målning gjord med händerna.

– Kan man komma fysiskt närmare sin konst, funderar Petri Hytönen.

Jyrki Riekkis Strange things happen at night är symbolistiskt måleri med kringsvävande gastar, hålrum och andra konstigheter som bildar en ovanligt fungerande helhet.
Direkt provokativ kunde man kalla Henry Wuorila-Stenbergs Den korsfäste med en makaber Kristusgestalt i ett lätt kaotiskt landskap.
Satu Rautiainen var min elev i Bildkonstakademin. Hon är i dag ett namn man lystrar till.
Visst, hennes målningar imponerade på Tennispalatsets konstmuseum pågående utställning kring temat cirkuskonst. På Galleri Hörnan deltar Rautiainen med Mitt hem Havet, en drömsk målning från i år.
En annan konstnär Petri Hytönen tar av sig hatten för är Paavo Paunu, vanligtvis känd för sitt romantiskt impressionistiska måleri på stora dukar. På Hörnan representeras han av ett litet arbete som till vardags finns hemma hos Petri Hytönen.
Själv deltar Petri Hytönen med en samling färgmålningar med sommarmotiv, kallad Yacht party, men som han säger, är det hans kolleger som spelar huvudrollen den här gången.