I skulpturens skugga. Klaus Kopu ställer ut skulpturer och stora expressiva dukar med mycket färg. Foto: Laura Medelin.

Kopu undersöker… staten i sin konst

"Staten det är jag" sade Solkungen Ludvig XIV men på Konsthallen är det Klaus Kopu som ringat in begreppet stat och allt vad det innebär.

Staten kallar Klaus Kopu sin filosofisk betonade utställning med skulpturer och målningar på Konsthallen.
I sin konst funderar Klaus Kopu över vad staten betyder, hurudana livsformer den producerar, vilka möjligheter den ger, om den kanske redan försvunnit, kanske glömts bort eller är närvarande, blivande eller annars bara är Staten, som alltid saknas.
Hur det här skall förstås är ett filosofiskt spörsmål med kanske lika många svar som frågeställare. Konsten han ställer ut är däremot mera begriplig.
Skulpturavdelningen som Kopu kallar Barnet representanter av tre arbeten, gjorda i blandteknik med bland annat styrox, hönsnät och armeringsjärn. Man kunde kanske tala om robotar av skräp som kommit på besök, men antagligen är det barnmotivet som här ställs i relation till statens roll - vem tar hand om dem, vem förskjuter?

– Skulpturerna visas för första gången för allmänheten. Det här är egentligen bara en början och avsikten är att fortsätta på temat.

Fenomen

Klaus Kopus bildkonst är målad på stora dukar med mycket färg och tjocka penseldrag. Stilen är nonfigurativ och expressiv. Med titlar som Fenomenet och Tragedi är de öppna för fria tolkningar.
Själv betonar han att måleriet är ett fenomen som väntar på de krafter som kommer för att erövra det, som får det att fungera eller att explodera. Det är åskådarens sak att avgöra slutresultatet.
Klaus Kopu är född i Loimaa 1978. Han blev färdig från Lahden Taideinstituutti 2008 och genomför sina magisterstudier i bildkonst vid Bildkonstakademin.
Kopu har deltagit på samutställningar sedan 2006 och hållit egna utställningar sedan 2007. Presentationen i Konsthallen är hans Borgådebut.

Klaus Kopu
Skulpturer & målningar i Konsthallen.
Pågår den 4 - 27. 10.