Presentation.En stor samling människor följde med Camilla Granbackas presentation av boken om Stig Fredriksson på Grand. Foto: Laura Mendelin.

En bollkonstnär i helfigur

Först kom Stig Fredriksson. Sedan kom rutorna, brytningsskedet och bollarna - som hängde med i 40 år. Till sist kom den nya boken "Stig Fredriksson. Med blicken mot solen". En cirkel är sluten, en ny boll har rullat hem.

BORGÅ. Bokens redaktör och huvudsakliga textförfattare, konsthistoriker Camilla Granbacka presenterade i onsdags i ord och bild boken för en stor samling deltagare på Grand. Med fanns Fredrikssons familjemedlemmar, släktingar, vänner och kolleger.

– Allt började när jag besökte Stig Fredrikssons (1929 - 2008) minnesutställning på Kaplansgården 2009. Jag blev helt tagen av hans färgvärld. När det inte skrivits desto mera om honom tidigare bestämde jag mig i samarbete med hans familj, främst döttrarna Filippa och Margareta, att skriva en första omfattande publikation över Stig Fredriksson, betonade Granbacka.

Den tvåspråkiga boken på 168 sidor består av en biografisk text- och en rikligt tilltagen bilddel. I ett första upprop till allmänheten i februari 2012 fick Camilla Granbacka respons av över 200 personer med konst av Fredriksson hemma på väggarna. Också bilder från offentliga institutioner och museer med Fredrikssons konst i sina samlingar ingår, liksom foton av konstnären under hans yrkesbana ingår i bilddelen.
Boken är utgiven av Pro Artibus. I boken deltar konstnär Carolus Enckell med en separat artikel. Granbacka har dessutom intervjuat yrkeskolleger och vänner till Fredriksson, såsom Juhani Linnovaara, Christer Kihlman och många andra.

Väsentligheter

Ett syfte med boken var enligt Camilla Granbacka att sätta fingret på det väsentliga i Stig Fredriksson som konstnär men också som människa. I den meningen handlar boken om konsten och livet.
I sin forskning kom Camilla Granbacka fram till att Stig Fredriksson naturligtvis var vida känd som "Stigu med bollarna". Men han var så mycket annat. Hans värld och hans konst var solig, lekfull och sinnlig och småningom letar sig Stig Fredriksson fram till sitt mest karakteristiska formspråk - bollarnas och färgernas språk.

Valde konsten

– Stig Fredriksson valde konsten, uppbackad av sin mor och mormor. Det var inte vanligt i slutet av 1940-talet, berättade Granbacka.

Det betyder att det är en mycket ung Stig Fredriksson som inleder sina studier i Fria konstskolan som 15-åring och som debuterar i en ålder av 18 år 1947.
I början fanns rutorna i hans måleri, någonstans kring 1964 kom brytningsskedet då de runda formerna kunde skönjas i målningar, ofta gjorda under hans utomlandsvistelser såsom på Madeira, där träden ännu är vanliga träd men buskarna börjar gå mot cirkelformen.

Bolldjur från 1966 är hans första utpräglade bollmålning. Det är anmärkningsvärt att Stig Fredriksson som konstnär lyckades bibehålla bollmotivet i målning som målning i 40 år och alltid hitta något nytt i uttrycket, framhöll Camilla Granbacka.

Enligt henne var Stig Fredriksson en impressionist som tog sina intryck utifrån. För honom handlade måleriet om den ständiga närvaron och om den intensiva upplevelsen.
Därför ligger fokus i boken på bildmaterialet, men Stig Fredrikssons roll som lärare, hans utlandsresor, liksom hans insats i Nordiska konstskolans tillblivelse har inte heller glömts bort.
Resorna var viktiga, Stig Fredriksson hittar vi band annat på besök hos konstnärsparet Hellman och på solokvist i Paris.

– Hans slogan var att det bara finns två städer i världen, Paris och Borgå, berättade Camilla Granbacka.

Stig Fredriksson. Med blicken mot solen finns till salu på Grand och i Konstfabriken och kan beställas direkt från Pro Artibus.

Stig Fredriksson. Med blicken mot solen
Biografisk text av Camilla Granbacka inklusive ett rikligt bildmaterial.
Den tvåspråkiga boken är utgiven av Pro Artibus, 168 sidor.
Foto: Niclas Warius.
Grafisk formgivning: Minna Luoma.
Finns till salu på Grand och Konstfabriken. Kan även beställas direkt från Pro Artibus.