Tolkningsmöjlighet. Sini Anttila-Rodriguez med en annorlunda målning av jägare och byte. Foto: Egil Green.

När djuren tar över

Det vilar en orwellsk Djurfarmen-stämning över Sini Anttila-Rodriguez utställning Heads with Tales på Gamla Kaplansgården. Djuren har i viss mån tagit över och uppträder både i människoliknande gestalter och som objekt. Ställningstagande? Absolut.

BORGÅ. Helsingforskonstnär Sini Anttila-Rodriguez har under de senaste åren figurerat i ett flertal separat- och samutställningar i Finland och utomlands. Hon utbildade sig först vid Lahden Taideinstituutti och sedan vid Konstindustriella högskolan 2007.

– Målningarna grundar sig ofta på mediebilder, på gamla illustrationer och foton. Resultatet blir antingen rätt nära ursprunget eller så börjar arbetena leva vidare. I några års tid har jag ägnat mycket tid åt att måla natur och djur, ofta med en antromorfistisk influens där människans egenskaper  överförs på djur, livlösa ting eller fantasiföremål.

Man ser det i Rabbit Hunter, en målning där en hare har skjutit två harar.
– Det är lite som när Kalle Anka äter kalkon.

I en större målning ligger en hjort bredvid en lojt utsträckt människa. Liksom i de felsta av målningar är tolkningsmöjligheterna många. Är det mytens Väinämöinen med nedlagt byte? Bilden har ett verklighetsunderlag men symboliken är i fråga sättande utan att ta ställning mot jakt.

Kritiskt

Mest kritisk är Sini Anttila-Rodriguez i en serie porträtt av söta små apor i människokläder.

– Det finns folk som verkligen adopterar apor och behandlar dem som sina barn, klär ut dem och gullar med dem. De tänker knappast på vad som krävs när apan blir större.

Vissa målningar består av personmålningar av unga flickor, andra är luftigt genomskinliga tavlor med undervattensmotiv med en trolsk, litet drömaktig stämning.
I Sini Anttila-Rodriguez måleri finns influenser av surrealister som Max Ernst och Neo Rauch. Men konsten är djupt personlig och karakteristisk just för henne.
Nästa år ställer konstnären ut i Vichtis och Riihimäki. Utställningen i Borgå är hennes första.

Sini Anttila-Rodriguez
Målningar på Gamla Kaplansgården.
Visas den 4 - 27 oktober.
Öppet tisdagar - söndagar kl. 10 - 16.
Galleriets nya tfn är 040-489 1771.