Ett slag för tjejband. Anna Wilkman och Miira Holländer tror på succé för pilotprojektet Rock Donna. Foto: Evy Nickström.

Här får du mod… att spela i tjejband

Varför är det mest sång och piano som gäller för unga musikaliska tjejer? De kan väl lika väl som killar spela i band. Just det här handlar det finlandssvenska pilotprojektet Rock Donna om. Miira Holländer och Anna Wilkman från Borgå är med och drar i trådarna.

Duon har just presenterat projektet på Ströhö, skolan de själva gick ur, 2004 för Annas och 2005 för Miiras del.
– I det här sammanhanget vill vi verkligen tacka vår musiklärare Rofa Danielsson på Ströhö för allt han gjort. Hans insatser för Borgåmusiken i skolorna har noterats också på finskt håll, säger Miira Holländer.
Hon och Anna Wilkman har under förhösten besökt nästan alla skolor i det södra finlandssvenska kustbandet och talat varmt för Rock Donna lägret som ordnas i Karis på Lärkkulla Pop & rock i samarbete med DUNK den 2 - 5 januari 2014. Lägret avslutas med en konsert för deltagarnas anhöriga och bekanta. På den spelar flickbanden dels egna låtar som de gjort under lägret, dels covers.
– Vi tror Rock Donna blir en succé. Flera föräldrar har redan försökt anmäla sina flickor till lägret men den officiella anmälningstiden den 1.10. - 30.11. måste vi hålla fast vid. Tjugo flickor i åldern 13 till 19 år ryms med.
Förutsättningar
Taggade av det svenska konceptet Popkollo, som rullat på redan i tio år, tyckte Anna och Miira att samma sak hade förutsättningar att lyckas också hos oss.
– Pål lägret lär sig deltagarna att spela i flickband. Det sker också på mera mansbetonade instrument som gitarr och trummor, framhåller Miira Holländer.
Anna Wilkman kompletterar med att betona att man på Rock Donna dessutom lär sig teknik, vart man sticker in stöpslarna till mixerbord och gitarrförstärkare, och liknande.
Den sociala samvaron har inte heller glömts bort. Att spela ihop eller över huvud taget att arbeta tillsammans i grupp betyder att personkemierna måste fungera. Man måste kunna lyssna och kompromissa.
Tryggt
– På lägret skapar vi en trygg omgivning för flickorna. Därför har vi också presenterat projektet i skolorna enbart för flickor, stämningen skulle ha blivit litet annorlunda med pojkar med, förklarar Miira och Anna.
Miira Holländer fungerar som lägeransvarig och producent medan Anna Wilkman sköter om musikundervisningen, närmare bestämt på piano, tillsammans med Emilia Englund, Sofia Fri och Vicky Österberg samt gästande workshopledare. Miira studerar till kulturproducent vid Arcada och Anna till musikpedagog vid Metropolia. Hon är också frilansmusiker med egna uppträdanden på agendan.
– Inga förkunskaper till Rock Donna behövs. Så fort vi fått in anmälningarna går vi igenom dem och meddelar personligen vilka som antagits.
På Kulturkarnevalen
Rock Donna syns också på Kulturkarnevalen i Lovisa den 7-10 november i form av ett Rock Donna lab. Intresset var det inget fel på. Inom fyra minuter var alla labbets platser bokade
– Men på Kulturkarnevalens Rock Donna Live Karaoke Jam Night den 9 november kan alla som vill vara med och delta.
Rock Donna har sina föregångare på det internationella planet i organisationen Girl Rock Camp Alliance och på finskt håll i en rockförening för flickor.
Att det inte är något fel på självförtroendet hos Anna Wilkman och Miira Holländer bevisas av de redan satt i gång planeringen av ett Rock Donna sommarläger på Lärkulla.

Första Rock Donna-lägret
På Lärkkulla i Karis den 2-5.1.2014.
20 flickor i åldern 13 - 19 år ryms med.
Anmälningstid 1.10 - 30.11.
Anmäl er till www.rockdonna.com där det också finns mera information.