Skivaktuell. Rasmus F Forsmans första soloskiva genomsyras av framtidshopp och kristen tro. Foto: Egil Green.

Pojkdröm blev kristen skiva

Rasmus F Forsman från Borgå har medverkat i fler skivprojekt tidigare. Nu är hans första soloalbum Det går emot ljusare tider i hamn.

 BORGÅ- Jag brukar tala om en pojkdröm som gått i uppfyllelse.
Albumet med tio låtar är en skiva med kristet budskap – ”låtar som får dig att upptäcka, om du inte redan gjort den erfarenheten, att det finns en Gud”, som Forsman uttrycker det på skivkonvolutet.
Hans kristna tro var en självklar del av barndomen. Rasmus föddes i Borgå, flyttade i femårsåldern till Kuni nära Vasa där han gick i skola. Men sommarstugan i Vålax är en plats som blivit mera speciell än någon annan för honom. Det var här bönen och Vålaxväckelsen hade sin grogrund, hans mormor åkte ut på missionsfältet på 1930-talet och hans mor följde efter till Tanzania på 1990-talet.
År 2009 återvände Rasmus Forsman till Borgå för att arbeta i Pingstkyrkan som församlingsarbetare/pastor.
”Mission är något jag lever för. Att sprida den kärlek som Gud visat oss genom att sända sin son Jesus till vår jord för att köpa oss tillbaka till sig” förtydligar sig Rasmus Forsman i förordet till skivan.
Albumet är förstås en kombination av text med budskap och musik. Rasmus började musicera – ”jag klinkade på piano”, som han säger –under barnaåren. På skivan har han lyckats samla många musikaliska vänner och bekanta, dels från Österbotten, dels från Borgåtrakten, för en inspelning där han själv deltar med sång till eget piano- eller gitarrkomp. Musiken är bra och låter bara bättre efter några omspelningar.

Äppelsång
Rasmus har text- och tonsatt de flesta låtarna själv. Vanligtvis ger några ackord honom vägledning om kompositionens natur, texten kommer senare.
Här finns också en sång som Jag vet att du väntar mig, med text ur en diktbok av Gunnar Nylund, predikant i lutherska evangeliföreningen och av Edvard Evers, båda med tonsättning av Rasmus Forsman.
– Ibland händer till och med att jag råkar ut för en äppelsång, en sång man bara behöver nudda vid och den faller ned. Andra gånger får man fila på sången i åratal.
2007 fick Rasmus Forsman understöd från Svenska kulturfonden för sitt skivprojekt. Finlands svenska pingstmission kom med som sponsor, vilket innebär att en del av intäkterna går till missionsverksamheten.
 – Skivan krävde sin tribut i form av en massa energi då den förverkligades konkret från aprin krävde sin tribut i form av en massa energi då den förverkligades konkret från april till maj. Jag var ganska trött efteråt. Men det gav samtidigt mersmak då jag märkte att det går att få något ur händerna.
Det går emot ljusare tider får man tag på via Rasmus adresser på Facebook, nätet och per e-post.

Det går emot ljusare tider
Kristet skivalbum med Rasmus F Forsman.
Består av 10 låtar.
Säljs via e-post: rasmus@rasse.fi och per tfn 050-557 5325.
Mera information finns på hemsidan: www.rasse.fi samt www.facebook.com/RasmusForsmanMusic.