Konstnärsduo. Mikael Vesper och Auli Suvanto-Salokannel ställer ut med egna konstverk i bakgrunden. Foto: Evy Nickström.

Haga konstförening… visar upp sig i dublett

När Haga konstförening gör sin Borgådebut i galleristen och företagaren Airi Kallios regi sker det inte bara på ett utan på två ställen. Presentationen bildar ett representativt tvärsnitt av en aktiv konstförening med ett stort antal entusiasmerade medlemmar.

Att presentationen Två månaders och två galleriers utställning inte gjorts med vänster hand bevisas av att föreningen valt att låta en jury med två studerande vid Aalto universitetet välja ut konsten.

– Minst ett konstverk per person är grundtanken men målningarna skall också passa ihop sinsemellan, förklarar Auli Suvanto-Salokannel.

Hon fungerar tillsammans med konstnärskollegan Mikael Vesper som guide för utställningen som finns till påseende på Fest-Helmi vid Mannerheimgatans bro och i Gårdsgalleriet vid Mellangatan 7.
Sjutton utställare och femtio tavlor betyder en stor spridning i komposition och färgval. Där hedersmedlemmen, över 80 år fyllda Sinikka Lintukankare gör kolorerad landskapskonst har Suvanato-Salokannel valt att visa upp en betydligt mera återhållsam studie av ett grönt skogslandskap.
Med i Paris
Det ovanliga med Haga konstförening med sina 120 medlemmar är att över hälften är yrkeskonstnärer. Till dem hör Mika Vesper som fick en tidig start för sitt måleri.

– Det var i folkskolan min målning av en krigshärjad Gardeskasern i Helsingfors valdes med till en utställning med barnkonst i Paris. På den vägen blev jag. I slutet på 1950-talet studerade jag mig till konstnär vid Ateneum. Min skollärare i konst, Matti Warén, var också yrkeskonstnär och rekommenderade att jag skulle börja måla.

På utställningen presenterar sig Vesper med två lappländskt inspirerade färgstarka höstlandskap.
Auli Suvanto-Salokannel tog också sina första steg på konstens bana när hon som utbyteselev i USA fick en tavla presenterad på en utställning i Oakland.

– Sedan följde fem års konststudier i Amsterdam i början på 1990-talet.

Utställningen ger en bra bild av kunnandet i en nästan femtio år gammal förening. Hagakonstnärerna ordnar regelbundna utställningar hemma och utomlands. I julas gjorde man en svarsvisit till Andalusiens Internationella Konstnärers utställning. Andalusierna hade ställt ut i Finland året innan.
Haga konstförenings Borgådebut består av målningar, skulpturer, fotografier och grafik. På Fest-Helmi står det traditionella galleriutrymmet till förfogande. i Gårdsgalleriet hänger konsten i ett blåmelerat rum inne på gården till Café Helmi.

Två månaders och två galleriers utställning
Haga konstförening.
17 deltagare, 50 konstverk.
Visas på Fest-Helmi, Ågatan 37, måndagar - fredagar kl. 10-15 och Gårdsgalleriet, Mellangatan 7, måndagar - lördagar kl. 20-18 samt söndagar kl. 11-17.
Pågår till den 31 oktober.