Slutvinjett. Den sjätte sommarutställningen på Koskistos konstcentrum blev samtidigt den sista. Paret Tia Tajakka och Juha Tuomainen stänger dörrarna på söndag eftermiddag. Foto: Egil Green.

Koskistos sätter …lapp på luckan

Sex år höll Koskistos kontscentrum i det gamla ostmejeriet i norra Strömfors sommaröppet. När verksamheten slutar efter den 8 september är också centrets saga all. Orsaken är dålig lönsamhet.

STRÖMFORS. Företagarparet Tia Tajakka och Juha Tuomainen framhåller i ett pressmeddelande att utställningsverksamheten enbart grundade sig på försäljning och biljettintäkter. Några understöd eller stöd från kommunalt eller statligt håll blev det aldrig. Det här räckte inte till.
Inte heller konstcentrets medverkan i projektet Länsi-Kymen Kulttuuritie, Kulturvägen i Västra Kymmene i somras där et trettiotal gårdar, museer och enskilda utställningspunkter deltog lyckades öka på besöken. I stället orsakade det kostnader som slutgiltigt drog ned verksamhetens resultat.

På de också i Borgåbladet presenterade sommarutställningarna ordnades en rad temautställningar med inalles 110 deltagare från Finland och utomlands. De förevisade konstverken uppgick till sammanlagt cirka 1  200. Det handlade om en av de största presentationerna av nutidskonst i Kymmenedalen.
Utställningsverksamheten i de över 600 kvadratmeter stora utrymmena har krävt en insats som omfattat deltidsarbete från vår till höst och heltidsarbete under de tre månader utställningarna pågått.

Den ekonomiska belastningen och kravet på ständig närvaro blev för tunga för arrangörerna.
Det oaktat fortsätter Koskiston Meijeri Oy med traditionell fastighetsutveckling- och planering. Cafétillbehör och utställningsmöblemang säljs bort och utrymmena hyrs ut.
Sista sommarutställningen vid Koskistontie 80, Maaseutu lähellä/Nära till landsbygden - Bon Appétit!, är öppen 7-8.9. kl. 12-17.

Koskistos konstcentrum
Sommarutställningarna i det gamla ostmejeriet i norra Strömfors inleddes 2008.
Verksamheten avslutas efter den 8.9. p.g.a. dålig lönsamhet.