Hemska saker har hänt vid bron

BORGÅ. Ond bråd död vid Gamla bron. Spökjägare efterlyser ett bildexperiment.

Bilden av den genomskinliga damen vid Gamla bron förra lördagen i papperstidningen och på webben, har fångat många läsare. Somliga tycker det är spännande, kusligt eller bara en rolig grej. För en del är det ett spöke, medan andra är säkra på att fotografen Niclas "Niuke" Hänninen och hans kompis trots allt inte sett en livslevande kvinna i mörkret de femton sekunder kameran registrerat den nattliga vyn.

En 75-årig kvinna som från slutet av 1930-talet och in på 1950-talet bodde i huset på Ågatan bakom den mystiska damen, hajade till då hon såg bilden. Hon kopplade damen direkt ihop med en trotjänarinna som också jobbade i hennes familjs hus, och jämförde med en bild i ett gammalt fotoalbum.

– Det är nog hon som är där och tänker på allt tråkigt som hänt i husen, säger kvinnan.

In i källaren till hennes barndomshem flyttade en gång ett par, och inte alltför länge efter det hörde hon att mannen slagit ihjäl sin hustru med ett strykjärn.

I grannhusen på andra sidan Brobacken, där köpman Oscar Westman bodde och hade sin butik, gick det illa för en gammal kopperska. Någon hade en dag kommit in och mördat henne. Och där dog även en kvinna efter att ha bitits av en av de stora råttor som sprang omkring där.

Så illa gick det ändå inte för trotjänarinnan, men hon råkade ut för en olycka och måste flytta bort.

75-åringen berättar att trotjänarinnan var väldigt omtyckt.

– Hon var fantastiskt snäll och gjorde allt för oss.

Trotjänarinnans första arbetsgivare, köpman Westman, var så nöjd med henne att han i sitt testamente slog fast hon skulle få bo i huset och få mat från butiken för resten av sitt liv. Riktigt så gick det inte; hon föll och slog huvudet så illa på verandans stengolv att hon togs in på Johannisberg. Hon kom aldrig hem igen och dog i början av 1960-talet.

75-åringen berättar att det i hennes barndomshem, i trappan upp till vinden, ibland hände konstiga saker. Det kunde slamra till eller så föll kastrullerna som förvarades där ned. De gångerna blev trotjänarinnan alltid arg öppnade vindsdörren och ropade ilsket Gå bort härifrån.

En annan läsare associerade till trettiotalet då han såg bilden och påminner om en tragisk bilolycka

1933. Jarl Hemmer hade efter sin flytt till Diktarhemmet bjudit fyra på vänner på middag. Alla fyra omkom på hemvägen då bilen körde ned i ån.

En tredje läsare började tänka på ett blodsdåd hösten 1973. En sjuttonårig Askolaflicka sågs sista gången i livet efter att hon lämnade baren på busstationen tillsammans med en man. Hennes kropp hittades i fågelvassen i Ruskis våren 1974.

Nyfikna spökjägare
Även "Finlands Ghosbusters", det västnyländska sällskapet Chasing the Dead, har intresserat sig för bilden. Dessa spökjägare, som också hittas på Facebook, har själva övernattat bland annat i Svartå slott och Raseborgs slott för att filma och banda eventuella spökerier.

Christopher Marins, en av grundarna, hoppas att Niuke Hänninen kunde iscensätta fotografiet med en livslevande person.

Det gäller att ta en ny bild av en person med samma stil på kläderna och exakt samma inställning på kameran och samma ljus som den gång det ursprungliga fotografiet togs. Vid jämförelsen kan man kanske få reda på om det kunde ha varit en kvinna som råkade stiga in i bilden och sen såg fotografen, hans kompis och kameran och helt enkelt gick tillbaka och försvann utan att de hann reagera på att någon varit där.

Niuce Hänninen nappar genast på idén. Han ska göra som önskat så fort som han har möjlighet till det och de yttre ramarna är lämpliga.