Smakprov. Frida Andersson uppträder med låtar från sin kommande första svenska skiva som planeras utkomma till oktober. Foto: Annika Leinonen.

Frida är Höstvisans dragplåster

Höstvisans affischnamn är Frida Andersson. Hon bor i dag i Stockholm. Hennes rötter finns i Pernå och Ekenäs. Hennes pappa Bosse var med och grundade Visans Vänner så konserten betyder mycket för henne.

BORGÅ  I en intervju säger Frida Andersson att hon på Höstvisan uppträder med smakprov från sin första svenska skiva som beräknas komma ut i slutet av året.
Höstvisan spelar också en roll i hennes eget liv.

– Min pappa Bosse och hans bror Uffe grundade Visans Vänner i Östra Nyland i tiderna, så det betyder mycket för mig att få spela på konserten. Pappa kommer att följa med mig till Pellinge, så kanske vi sjunger någonting tillsammans också! Jag är ju uppvuxen med visor så jag känner mig alltid som hemma i vissammanhang. Att jag dessutom samtidigt passar på att besöka pappas hemställe i Pernå när jag kommer mot Östra Nyland är skoj.

Frida har nu bott tre år i Stockholm.

– För två år sedan hyrde jag in mig i en studio på Sankt Eriksplan och spelade in min senaste skiva Sister där. Nu har jag inspirerats till att skriva även på svenska låttexter så nästa vecka spelar jag in mitt första album på finlandssvenska i Stockholm. Det finns många singer/songwriters i Sverige och jag gillar mentaliteten i vårt grannland. Mitt liv och mitt jobb innebär att jag åker runt mycket och spelar, i oktober blir det en Kinaturné igen. Jag söker inspiration från det jag är med om och skriver ner tankar och låter kreativiteten flöda när den infinner sig.
Frida säger att hon gillar Cornelis Vreeswijk, Lisa Ekdahl, Monica Zetterlund, Melissa Horn m.fl. Hon lyssnar också mycket på Eva Cassidy, Joni Mitchell, Ani Difranco, John Mayer, ja, listan blir mycket lång.

Fokus på skivan

Just nu vill Frida bara fokusera på att spela in en hejdundrande bra skiva på finlandssvenska och hoppas på att många vill ta den till sig.

– Jag hoppas att den kommer att öppna nya dörrar för mig. Och jag hoppas jag kommer att få fortsätta åka till Kina och spela från min skiva Sister. Nästa år får vi se vad jag hittar på för kul. Mer engelska och/eller svenska låtar kanske formas på mitt skrivbord.

I sommar har Frida Andersson varit en del i Ekenäs där hennes systrar, föräldrar och morföräldrar bor. Det betyder mycket för henne att komma hem till Ekenäs och umgås med familjen. Hon tankar krafter, mod och kärlek och sen åker Frida tillbaka till Stockholm eller Kina eller vart som helst och gör sin grej.
Om Höstvisan avrundar hon så här:
– Det är alltid så fin stämning på dessa viskonserter! Det är en bra avkoppling i vardagen att bara sätta sig ner och lyssna på live musik. Det blir ofta en väldigt intim och mysig känsla på viskonserter. Man håller sig till det lilla formatet, artisten har med sin gitarr eller ett piano och sjunger till det kompet. Och så är det ju bra att inte gå in i höstide riktigt ännu.
Frida Andersson är nominerad för Vegapriset 2013 i kategorin bästa kvinnliga artist.

Frida Andersson
Singer/songwriter med rötterna i Pernå & Ekenäs.
Bott i Stockholm i tre år.
Utkommer med ny skiva på svenska i år.
Nominerad för Vega-priset 2013 i kategorin bästa kvinnliga artist.