Arrangörstrio. André Sumelius, Antti Ansas och Harshad Varsani presenterar tidernas första Porvoo Jazz Festival. Foto: Egil Green.

Internationellt stuk… på helt ny jazzfest

Det ugnsfärska evenemanget Porvoo Jazz Festival den 13-14 september på Grand är en ambitiös satsning med internationella kanter.

På estraden ställer sig nämligen de inhemska ensemblerna Verneri Pohjola Quartet, André Sumelius Quartet samt Kannaste/Viinikainen/Riippa och sist men inte minst Albert Sanz & Perico Sambeat från Spanien.
Bakom festivalen finns promotorn Antti Ansas från Borgå, den konstnärliga ledaren André Sumelius med försänkringar i Borgå och Harshad Varsani från London som fungerar som marknadsförings- och branddirektör.

– Vi vill lyfta fram några kanske inte ännu så kända men högklassiga jazzmusiker för Borgåpubliken. Vi utlovar en lättbegriplig jazz och en musik som ordlöst uttrycker något som förenar oss på scenen och publiken. September är en bra tidpunkt då det inte händer så mycket annat i Borgå, konstaterar Sumelius.

Idén till en festival föddes i våras. Då hade man ännu tänkt sig att ordna festivalen först om ett år, men så ansåg arrangörerna att den första Porvoo Jazz Festival kunde prickas in redan nu - som ett pilotprojekt med tanke på framtiden.

– Får vi tillräckligt med publik går vi vidare men också om det inte går direkt lysande har vi nog kvar planerna att återkomma i ett litet större sammanhang nästa höst, säger Antti Ansas.
– Det är viktigt för oss att få en bra första respons. Det här är ett unikt tillfälle att höra jazz av bästa kvalitet, tillägger André Sumelius, med släktband till Borgå, hans faster heter Hanna Sumelius-Larsén.

Trummor i USA

André Sumelius har verkat i Barcelona i ett år och i USA i 15 år, där han lärde sig spela jazztrummor under ledning av Miles Davis trummis Tony Williams.
År 2003 vann Sumelius en Jazz-Emma med sin kvartett tillsammans med tenorsaxofonisten Cesar Joaniquet från Spanien, Sami Linna på gitarr och Mikko Helevä på hammondorgel. Kvartetten uppträde på Grand fredagen den 13 september.
Före det har Verneri Pohjola Quartet med tio år på nacken uppträtt på Grand. Efter fredagsspelningarna hålls en för allmänheten öppen jamsession på Zum Beispiel på Kulturhuset Grand .

Mat och musik

På lördagseftermiddagen ordnas en alldeles ny happening med mat och jazz på restaurang Timbaali kl. 16-18, där maten passar in med och går hand i hand med musiken. .
Lördageninne på Grand  inleds med Kannste/Viinikainnen/Riippa, trion som kombinerar jazztradition, kreativitet och stundens ingivelse. Som avslutning samma kväll stiger pianisten Albert Sanz och tenorsaxofonisten Perio Sambeat upp på scenen. Duon har karakteriserats som själfull, som en föregångare och som en ljusglimt inom den nya jazzgenerationen. Lördagsaftonen avslutas igen med jamsession på Zum Beispiel.

– Det är våra nationella och internationella kontakter som gjort festivalen möjlig. Borgå stad har dessutom varit mycket positiv och går med och sponsorerar en gratis busstrasport för jazzvänner i Helsingfors till och från huvudstaden under festivalen, förklarar Ansas.

Porvoo Jazz Festival
På Grand 13-14.9.
Fredag 13.9.
Verneri Pohjola Quartet kl. 19.
André Sumelius Quartet kl. 21.
Lördag 14.9.
Kannaste/Viinikainen/Riippa kl. 19.
Albert Sanz & Perico Sambeat kl. 21.
Jamession på Zum Beispel båda kvällar efter programmet.
Biljetter säljs på tickets@porvoojazzfestival.com och www.lippu.fi.
Tillägsinfo och tfn-beställning +358-600 900 900 dagligen kl. 7-22.