I jurtan. Festivalens konstnärliga ledare Anu Castrén och Sulevi SIhvola uppför dansen Täysiö. Foto: Egil Green.

Finlands minsta festival… satsar igen på Björnsö

Det som började som en idé i en privat familj fortsätter med den andra tvärkulturella tredagars festivalen på Björnsö - Karhusaari Teatteri Festivaali – den 22-24 augusti. Det blir bland annat dans i en jurta, poesiuppläsning med en islänning, dockteater och luftakrobatik. Festivalen är en del av Helsingfors festspel och Konstens natt.

HELSINGFORS. – Vi tog det första steget i fjol somras och är nöjda med resultatet. Då hade vi 16 föreställningar på vår tomt och fick 760 besökare. Målet är att uppnå samma resultat igen, säger Anja Lanér som tillsammans med sin man Tapani Sihvola, tidigare direktör för Kuntokallio Kurscentral ett stenkast i ifrån, står bakom festivalidén.

– Finlands minsta festival bara växer och vi har enbart proffs att arbeta med, inflikar regissören Otso Kautto från Teatteri Quo Vadis som medverkar i ett flertal programnummer.

Orsaken till suget är att djungeltrumman gjort sitt, folk som kom i fjol för att se en eller ett par föreställningar stannade kvar tills programmet slutade på kvällskvisten.

– Det är genom våra nätverk och kontakter med kulturaktörer på olika områden som våra aktörer droppar in på ett organiskt sätt. När en person märker vad den andra presterar föder det nya tankar och skapar nya infallsvinklar. Vi arbetar i dag via nätverket teatteriohto, betonar festivalens konstnärliga ledare, dansören Anu Castrén.

Hon uppför tillsammans med Sulevi Sihvola en dans i en jurta på gården. Den var senast var i användning i Madrid under Teatteri Quo Vadis föreställning där i somras.

– Jurtan är byggd enligt mongolisk tradition men med finländsk byggteknik, träribbor och så vidare. En person från Mongoliet som såg oss där ville absolut köpa den, skrattar Otso Kautto.

Teatern uppför bland annat den nya föreställningen Påskens under. Den bottnar i ett mystiskt sjukdomsfall som drabbade poeten och skulptören Marko Hoikkala i påskas. Han höll nästan på att stryka med.

– Marko hade blod i lungorna och var mycket dålig men tillfrisknade under påsken, läkarna vet ännu inte vad han drabbades av, man spekulerade bland annat om Ebolaviruset, säger Kautto.

Musik och akrobatik

Teater, visst, men under det tvärkulturella paraplyet på festivalen ryms mycket annat.
Sara Moti uppträder i dag, torsdag, med spansk musik och flamenco, gruppen Kuusta Kuuleminen dansar till kantelekonstnären Eija Kankaanrantas musik och på fredag uppför Circus Strada en humoristisk dockteater för familjer. Samma dag blir det luftakrobatik och poesi på isländska, tyska och engelska med poeten Eirikur Norddahl, belönad med isländskt statspris i litteratur. Kvällen avrundas med kultensemblen Porkka Playboys som jammar på bastulaven.
Lördagens program fortsätter med Quo Vadis barnteater Pelastetaan Äiti, med mera dans och med Quo Vadis som undersöker människans förhållanden genom ritualer i performansen Ritual 1.1. work-in-process.Samma aktör avslutar festivalen med sitt Poetry Band där det mellan sång och tal ryms en hel del poesi tillsammans med Eirikur Norddahl.

På gården finns professor Olavi Launus ekologiska miljöskulpturer ur serien 113 meter ovanför havsytan, som också tjänar som inspiration och bakgrund till Kuusta Kuuleminens dansföreställningarna utomhus.

– Till oss kör regelbundet bussar från Helsingfors och det finns parkeringsplatser på sportplanen och Kuntokallio strax intill, informerar Anja Lanér.

Hon flyttade med sin man till stället i dåvarande Sibbo i mitten av 1970-talet och tyckte så småningom att där hände för litet. Tack vare konstnärliga barn, vänner och en stor portion energi är den andra festivalen på Björnsö nu ett faktum.

 

Tvärkulturell festival på Björnsö
22-24.8.
Kuntokalliovägen 12.
Arrangör: nätverket teatteriohto.fi.
Torsdag 22.8.
Kl.18. Maskteater med Milla Risku och Sanni Sihvola från Orkestar Strada.
Kl. 18.30. Dansteater MD, Anu Castrén & Sulevi Sihvola.
Kl. 19. SaraMoti - spansk musik.
Kl. 19.45. Täysiö dans med Kuusta Kuuleminen - Jaana Irmeli Turunen dansar till musik av kantelekonstnär Eija Kankaanranta.
Kl. 20.30. Påskens under, Teater Quo Vadis.
Programmet på torsdag är gratis.
Fredag 23.8.
Kl. 18.30. Cirkus Strada, dockteater.
Kl. 19. Luftakrobatik (gratis) med Meri Ekola och Ainu Palmu.
Kl. 20. Poesi med Eirikur Norddahl från Island.
Kl. 21. Porkka Playboys, konsert i bastu.
Lördag 24.8.
Kl. 14. Barnteater Pelastetaan Äiti med Teatteri Quo Vadis.
Kl. 16. Kuusta Kuuleminen, uruppförande.
Kl. 17. Hyvä Ystävä, dans med Jaana Irmeli Turunen & Eija Kankaanranta på kantele.
Kl. 18. Orkestar Strada uppträder gratis på gården.
Kl. 19. Riutal 1.1. work-in-process med Teatteri Quo Vadis.
Kl. 21. Poetry Band med Teatteri Quo Vadis och Eirikur Norddahl.