Kajsa deltar i PopJazzCamp. Foto: Amanda Englund.

Jazzen flödar i Sibbo

Under veckans gång har ljuva toner av pop och jazz flödat i Sipoonlahden koulu. Tillsammans med Sibbo kulturtjänster och Musik i Sibbo rf har musikinstitutet ordnat ett läger för musikintresserade i alla åldrar och nivåer på skolan.

Reijo Ruokonen är en av hjärnorna bakom pop- och jazzlägret och har varit med och arrangerat det varje år. Han vill uppmuntra musikintresse, speciellt bland unga.

– Alla får komma med på lägret! Ingen lämnas utanför, säger Ruokonen och förklarar att även nybörjare är välkomna med.

I år har lägret 30 deltagare vilket är aningen färre än förut. Trots det känns skolan full av ivriga lägerdeltagare från åldern 8 till 77.

– Vi är lite färre i år eftersom många trogna deltagare inte hade möjlighet att komma, säger Ruokonen.

Lägret håller på i en vecka med ett dagsprogram bestående av musiklektioner och olika workshoppar. Vissa elever deltar enbart under dagarna medan andra, speciellt de som kommer längre bort ifrån, också övernattar på skolan. Under lägret erbjuds privatlektioner, musikteori och bandverksamhet.

Högklassig undervisning
I klassrum efter klassrum sitter elever och lärare och övar på sina respektive instrument. Lärarna på lägret är mycket duktiga musiker och enligt Ruokonen är de lägrets främsta resurs. De flesta av dem är turnerande musiker som stått på många välkända scener.

– De kommer hit direkt från estraden, säger Ruokonen.

Det är respekterade musiker som undervisar på lägren och det är också en av orsakerna till att lägret lockar mycket varierande deltagare. Standarden är hög på undervisningen och alla har möjlighet att få undervisning oberoende av vilken nivå man befinner sig på som musiker.

– Lärarna är här för att undervisa deltagarna på den nivå där eleverna befinner sig. Det är viktigt att poängtera, säger Ruokonen.

En av de mer erfarna deltagarna, Tuija Peltokoski, är magister i musik och har sin bakgrund inom klassisk musik, vilket många andra på lägret också har. Hon är här för att vidga sina vyer och bli en mångsidigare musiker. Speciellt uppskattar Peltokoski den högklassiga undervisningen hon får av de duktiga musikpedagogerna. Hon ser lägret som den ultimata kvalitetstiden då hon bara får egna sig helhjärtat åt det hon älskar, det vill säga musik.

– Lägret är som en godispåse. Jag får bara spela piano i en hel vecka.

Förutom privatlektioner sätts flera olika band ihop som övar låtar tillsammans under hela veckan. På så sätt får eleverna både öva på att spela individuellt och i grupp. I ett klassrum sitter en pop- och rocksammansättning och väljer ut låtar de ska öva på. Åsikterna går isär när bandmedlemmarna lyssnar på One Direction, men flickan vid pianot gör allt för att övertyga trummisen om att låten som strömmar ur högtalarna är det rätta valet. Vilken låt de slutligen valde återstår att se.

Under veckan har deltagarna möjlighet att avlägga giltig examen i såväl musikteori som sina egna instrument. På så sätt kan de även snabba på vinterns undervisning. Sångläraren Pia Lindvall säger att eleverna ofta gör stora framsteg under lägret.

– Vi övar så intensivt den här veckan så eleverna själv märker att det sker en utveckling varje dag. På vintern sker inte framstegen lika snabbt vilket kan tära på motivationen, säger hon.

Stolt över eleverna
Lägrets yngsta deltagare heter Kajsa och är 8 år gammal. Hon håller ett stadigt tag om sin klarinett medan hon koncentrerat lyssnar på lärarens instruktioner. Hon har i år påbörjat sina klarinettlektioner och trivts bra bland de äldre deltagarna trots att hon är yngst.

– Det är roligt på lägret, säger Kajsa blygt innan hon fortsätter sin lektion.

Ruokonen möter varje elev med värme och uppmuntrande glädje så stämningen på lägret är väldigt avslappnad och välkomnande.

– Vi uppträdde på Pori Jazz i år med flera av våra tidigare lägerdeltagare. De klarade sig fantastiskt och fick mycket beröm, berättar Ruokonen stolt.

En av de som uppträdde på Pori Jazz i år var 19-åriga Salli. Hon spelar piano men kommer även avlägga examen i sång under lägret.

– Jag är fjärde gången på pop- och jazzlägret. Det är ett ypperligt tillfälle att utveckla sig själv som musiker, säger hon.

Blueskväll
På torsdagkväll ordnas en öppen tillställning med bluesmusikern Pepe Ahlqvist. Under kvällen försöker man uppmuntra deltagarna till att våga improvisera. Medan Ahlqvist spelar 12-takts blues får var och en i sin tur prova på att spela solo på sina instrument.

– Det gäller att komma över rädslan att våga improvisera och lita på sin egen musikalitet och begåvning, säger Ruokonen.

Hela lägret knyts ihop av en öppen avslutningskonsert på lördag klockan 12. Då får alla lägerdeltagare uppträda och visa resultatet av veckans intensiva övningar. När årets läger avslutas sätts planeringen inför nästa år i gång, säger Ruokonen.