Club Nirvana. Sirpa och Bjarne Lindgren framför poolen till sitt semesterboende. Foto: Egil Green.

Lindgrens valde Turkiet

Ett sommarställe i Finland var för dyrt. Därför vände Lindgrens från Vanda blickarna söderut och stannade för Belek i södra Turkiet. En garanterad basvärme och en massa golfbanor fällde avgörandet för paret som snart närmar sig sextioårsstrecket.

BELEK. Nirvana Club heter stället Bjarne och Sirpa Lindgren köpt in sig i. Den rymliga lägenheten i andra våningen i ett komplex med Beleks största swimmingpool utanför är luftkonditionerad. Man förstår varför. Under besöket veckan före och under midsommaren med släktingarna till hustrun gick nattemperaturen aldrig under 25 grader. På dagarna var det som mest snudd på 40 grader. Och solen sken ständigt från en molnfri himmel.
Men varför just Belek och Turkiet?

– Jag kom hit första gången för fyra år sedan på en helt vanlig semester med dottern och hennes pojkvän. Ganska snabbt kom vi i kontakt med en representant för semesterboende som fick ett lägenhetsköp att låta mycket enkelt. På följande besök hade jag hustrun med mig. Då gjorde vi redan slag i saken och köpte vår bostad, säger Bjarne Lindgren.

Prisnivån vid köpet var betydligt lägre än i Spanien, litet under 100 000 euro. Och att bo i Belek är billigt.

Klart från början

Han tillägger att alternativet var klart från första början. Bjarne och Sirpa är nämligen ivriga golfare och i Belek står valet mellan med 15 banor, nära havet eller ett stycke in på land. De är i utmärkt spelskick från tidig vår till sent på hösten. Det kändes också attraktivt med flygfältet vid Antalya på ungefär en halv timmes bilfärds avstånd.

– Belek är dessutom en kraftigt växande semesterort och ett ställe som också våra döttrar gillar.

De relativt korta flygresorna från Finland på cirka tre och en halv timme, det soliga klimatet, samma tid som i Finland och vänliga turkar är tilläggsfaktorer Lindgrens fortfarande uppskattar. Besöken i Belek blir för den äldre och yngre generationens del omkring fyra-fem per år.

Regniga vintrar

De positiva sidorna överväger, men alla paradis har sina ormar.

– Visst, säger Bjarne Lindgren, och tänker då främst på den långa regnperioden som brukar pågå från december till februari, då en resa sällan är aktuell.

– Och det turkiska språket, tillägger Sirpa Lindgren, men konstaterar i samma andetag att man klarar sig bra på engelska på de flesta ställen.

När pensionsdagarna randas blir säkert besöken i Belek ännu längre för Lindgrens del. Här har de sitt Nirvana så länge hälsan och aptiten på golf och solsäkra semestrar finns kvar.

Billigt

Turkiet är därtill ett billigt land att bo i jämfört med Finland. Man äter gott på restaurang för ungefär hälften av vad man skulle punga ut med i Finland.
De vackert inhägnade semesterområdena med sina huskomplex växer upp som svampar ur jorden med sina pooler, sina vakter och sina semesterinvånare. Under besöket hörde man på Club Nirvana och de många områdena i närheten förutom turkiska också mycket ryska, tyska och en hel del finska. Svenska och engelska var i klar minoritet.

Och kulturellt

För den som gillar kulturutflykter är Turkiet en guldgruva, den gamla kulturen ligger i dagen över allt, också vid Medelhavskusten, där Belek finns mellan de större städerna Antalya i väst och Alanya i öst.
Ett smakprov på vad området hade att erbjuda började för vår del med ett besök i Side med sin stora amfiteater uppförd århundradet efter Kristi födelse. I samma veva tog vi oss till Manavgat ett stycke norrut med sina vattenfall, en mäktig damm och hisnade utsikter över gröna sjöar och pinjeskogar.

Enastående

Den stora kulturutflykten gick till Antalaya med sin vackra båthamn, sin gamla stad och framför allt sitt arkeologiska museum, som hör till landets få verkligt enastående museer.
Här finns en unik samling romerska marmorskulpturer från 100-talet e. Kr; gravurnor från bronsåldern, en ståtlig Sarkofagsal och Gudarnas galleri.

Ett stort antal skulpturer är hämtade från Perge på cirka trettio kilometers avstånd från Antalya så själva utgrävningsstället besiktigades en annan stekhet dag med ödlor rasslande mellan stenarna och med vattenflaskan i ständig beredskap.
För Lindgrens rann under veckan också ett antal timmar undan på en av golfbanorna i Belek.

– Morgonen är den bästa tiden för en runda då det ännu inte är så varmt, men det har ju nog också andra insett. Vill man spela utan trängsel är det bäst att göra det litet senare på dagen, säger Bjarne Lindgren medan han ställer undan golfklubborna.

Nästa runda på greenen blir antagligen någon gång i juli. Då anser också turkarna själva att det börjar kännas verkligen hett om öronen.

Semesterställe i Turkiet
Paret Lindgren köpte sin lägenhet 2009.
Den finns i Belek vid turkiska Medelhavskusten.
Positivt: Värmen, solen, golfbanorna, korta flygresor, billiga priser.
Negativt: Vinterns regnperiod, landets svåra språk - men engelskan fungerar.