Upphängning. Paula Salmela och Hanna Johansson följer Lauri Anttilas direktiv när de hänger upp en plansch som visar när solen är i söder för städer längs kustbandet vid Finska viken. Foto: Egil Green.

Konst och förnybar … energi i samma paket

Solgenerator-utställningen vid Staffas gård och park visar konstverk med anslutning till förnybar energi, experimentell teknologi och hur de går att använda kreativt. Den öppnas på söndag men redan på lördag hålls en diskussion om presentationens tema.

BORGÅ. Utställningen har ordnats av kuratorerna, Borgåkonstnär Paula Salmela på Staffas gård, konsthistoriker Hanna Johansson, Marjatta Oja, planering, och Kirsi Reinola, produktion och dokumentation.

– Vi kom på idén under en gemensam resa med Marjatta Oja till S:t Petersburg och gensvaret var stort på många håll, förklarar Paula Salmela.

Utgångspunkten för presentationen är att konstnärer ofta är uppfinningsrika men att de använder teknologin på fel sätt. Det innebär i sin tur att de ibland av misstag kommer på nya möjligheter för apparater som ursprungligen utvecklats för en annan funktion. Konstnärer skapar också jämsides med standardlösningar eller i marginalen ny verksamhetsmodeller och kommer med teknologiska, samhälleliga, sociala och ekologiska förslag.

– Sol- och annan förnybar energi inom konsten fick ett uppsving i och med oljekrisen i början på 1970-talet, sedan följde en slags svacka men på senare tid har temat igen blivit aktuellt, understryker Hanna Johansson.

Tio tavlor om solen

I centrum av utställningen finns emeritusprofessor Lauri Anttilas (f. 1938) stora helhet av solrelaterade arbeten. De visas i Staffas Galleris övre våning. Utgångspunkten för Anttilas utställning är verket Lek med solens strålar (Leikkejä Auringon säteillä) som visades i Helsingfors Jugendsal år 1991.
Till utställningen har Anttila också skapat en variation av det ursprungliga verket. Också andra konceptuella verk som berör solens såväl mytisk-magiska som fysiska kraft ingår i hans presentation Tio tavlor om solen i fotografiernas form.

– Myten ser vi i tavlan Solbåt, fotograferad i januari 2010 när solen steg upp, konstaterar Lauri Anttila medan han håller på med upphängningen.

Samtidigt  med den uppgående solen syns också en klar solpelare. Svart sten på snö fotograferade Anttila under midsommaren i Schweiz vid snögränsen.

– Jag målade en liten sten svart och placerade den i snön. Stenen sög till sig solenergi, smälte snön och sjönk ned i den.

Hedersdoktor

Att Lauri Anttila också är mångsidigt teknologiskt intresserad och kunnig och bland annat vet det mesta om sol, väder, stjärnor, etc. och där tillhörande instrument bevisas av att han är hedersmedlem i URSA. Han är också hedersdoktor vid Bildkonstakademin och vid Lapplands universitets konstfakultet.

Under upphängningen placerade han ett instrument på fönsterbordet i Staffas gårds andra våning som speglar solstrålarna i en liten rund cirkel på en plansch med kuststäderna i södra Finland angivna, från Kotka till Hangö. Då solkatten träffar städerna på planschen är solen rakt i söder.
Med klocka i handen gav han sedan instruktioner för Salmela och Johansson hur de skulle fästa planschen på väggen och drog med blyertspenna streck runt instrumentet så att det kunde fästas på rätt ställe.
Den mest praktiskt betonade soltavlan föreställer en tekokare som värms upp med solenergi.

– Jag har prövat den och teet blir nog hett.

Utställningens övriga konstnärer och formgivare är Niran Baibulat, Anders Bergman, Petri Eskelinen, Päivi Jääskeläinen, Asko Keränen från bandet 22 Piste Pirkko som målat iphones, Isa Kukkapuro & Henrik Enbom, Antti Maasalo, Tuula Närhinen, Marjatta Oja, Paula Salmela, Nestori Syrjälä och Marianna Uutinen.

Diskussion

Före utställningen öppnas på lördag kl. 16 en diskussion om utställningens tema. Avsikten är att inleda en konversation om bland annat geologisk tid, seendets teknologi och samarbetsmöjligheterna mellan alternativ energi och konst.
Diskussionen inledes av filosofen Antti Salminen som talar under rubriken Tillbaka till solen – betydelsen av oljetidens slut och konsthistorikern och kuratorn Hanna Johansson som berättar om heliofilisk konst. Efter inledningsanförandena fortsätter diskussionen som en panel.

Besökare kan också bada i en träbåt, som tjänstgör som en så kallad Wattjaktsbastu på julisöndagar mellan kl. 15 och 18.
Söndagen den 7.7 .kl 12– 15 ordnas i Staffas en Solkokare workshop, som leds av Taina Maikola från Tekniken i livets tjänst (Tekniikka elämää palvelemaan).

Solgenrator

Sommarutställning på Staffas gård.
Staffasvägen 38 i Veckjärvi.
Pågår 1-31.7.
Öppen tisdagar - söndagar kl. 11-18.
Medverkande: Lauri Anttila, Niran Baibulat, Anders Bergman, Petri Eskelinen, Päivi Jääskeläinen, Asko Keränen,  Isa Kukkapuro & Henrik Enbom, Antti Maasalo, Tuula Närhinen, Marjatta Oja, Paula Salmela, Nestori Syrjälä och Marianna Uutinen.
Inleds med paneldiskussion 29.6. kl. 16.
Möjlighet att bada "Wattsökarbastu" i båt.
Solkokare workshop 7.7. kl. 12-15.