The Onetimer på väg ut i världen

BORGÅ. För ungefär en månad sedan utgav Borgåbandet The Onetimer sin första EP-skiva Colossal.

Bandets historia började för tre år sedan då bröderna Rolf och Axel Gustavson skulle uppträda på en spelning och behövde en basist. Bröderna kallade in sin småkusin Aaron Koskelainen. Killarna började träna tillsammans och det gick så bra att de bestämde sig för att bilda ett band. Rolf, 17 år, spelar gitarr och sjunger, 15-årige Axel spelar trummor och Aaron, 16 år, spelar bas.

Rolf beskriver musiken som melodisk och mångsidig rock. Som inspirationskällor nämner han band som Muse, Greenday och Beatles. Aaron nämner också Biffy Clyro och Foo Fighters. Bandmedlemmarna skriver själva texterna och musiken till sina låtar.

– Texterna kan vara något man känt och sedan färgläggt. De bottnar inte helt i verkliga händelser, säger Rolf om lyriken.

Rolf skriver mest men alla jobbar tillsammans. Axel och Aaron skriver musiken för sina instrument. Alla tre studerar sitt respektive instrument i Borgå musikinstitut: sång, bas och trummor. Rolf studerar också komposition för en privatlärare. Killarna tränar en till två timmar per dag på sina instrument och betonar att det gäller att träna mycket och målmedvetet för att bli bra. De glömmer inte bort skolan heller:

– Skolan måste nog skötas, säger Rolf.

Tredje gången gillt

Att göra skivan tog ett halvt år i hemmastudion. Det här var tredje gången de börjat arbeta med en skiva men tidigare har de inte varit nöjda och inte blivit färdiga. På den halvtimmeslånga plattan finns sju låtar.

– Det var lite nervöst att höra vad folk tyckte om ep:n eftersom vi hade jobbat länge och folk väntat länge på skivan. Förväntningarna var höga men vi fick överraskande bra kritik, berättar Axel.

År 2011 tog bandet sig till finalen i Emergenza-festivalen som är en tävling för band utan skivkontrakt. Samma år vann The Onetimer Bandmästerskapet i Borgå. Tävlingarna gav erfarenhet och motivation samt några spelningar. Enligt killarna var det en ära att vinna i Borgå.

I slutet av den här månaden spelar bandet utomlands för första gången på UKM-festivalen i Larvik i Norge. Den fyra dagar långa Ungdommens Kulturmønstring-festivalen ger ungdomar en chans att visa upp sin talang på olika områden inom kultur. Rolf blev uppringd och tillfrågad om bandet ville delta i festivalen, och såklart tackade killarna ja.

– Det känns spännande, säger Axel om att spela på festivalen.

– Vi är redo! utbrister Rolf. Han gissar att arrangörerna för UKM upptäckte killarna då de spelade som förband för Redrama på en Musik och talang-konsert för ett år sedan.

Framtidsdrömmar

Killarna tänker fortsätta träna mycket. De vill utvecklas och skriva bra låtar samt ha mera spelningar. Vad är då målet för bandet?

– Det är svårt att bli proffsmusiker, men nu skulle det ju smaka otroligt bra, säger Axel.

Rolf talar om att bli ett internationellt känt band.

– Det skulle vara en milstolpe, säger han.

Killarna spelar för att det är roligt och vill hålla det roligt också.

– Det bästa bandet gett mig är skivan och bra spelningar, säger Aaron.

Alla killarna i bandet är släkt med varandra och också Rolfs och Axels pappa Mika-Rainer Gustavson spelar trummor. Han fungerar också som manager för bandet. Rolfs och Axels farbror är musikern Jukka Gustavson. Han spelade i bandet Wigwam och är känd som en föregångare inom finsk progressiv rock.

– Jukka tycker det är coolt och roligt att vi spelar men pappa har hjälpt oss mer, säger Rolf.

Killarna har spelat tillsammans med Axels och Gustavs pappa och Jukka Gustavson på Susirock-festivalen i Sibbo. Inverkar då det att alla bandmedlemmar är släkt på bandet?

– Inte egentligen, men man kan säga saker rakare, lite för rakt ibland. Bråken går kanske över lite snabbare, funderar killarna tillsammans.

I augusti kommer The Onetimer att spela som förband åt Spitfire på Tirmo Rock. Bandet gör också privatspelningar och deras kontaktuppgifter finns på Facebook.