Sommarkomedi. Teatterikuume visar komedin Amerikan morsian. Premiären är i slutet av juni.

I väntan på den… den rätta tösen

Det pirrar av förväntan i den lilla byn när en brud från Amerika är på antågande. Skall bybutikens ogifta Heikki äntligen hitta den rätta eller är han bara intresserad av att locka med nya specialerbjudanden?

Sådan är intrigen i ett nötskal i amatörteatergruppen Teatterikuumes sommarkomedi Amerikan morsian som har premiären inritad på Gammegård (Vanhamoisio) föreningshus den 29 juni.
Närmare tio skådespelare medverkar. För dramatiseringen svarar Jarmo Salonen som gör huvudrollen som Heikki och för regin Liisa Kaukiainen, båda veteraner inom sommarteater med amatörkrafter.
Idén till pjäsvalet kommer från Minna Karhu som vi sett både på Teatterikuumes och Porvoon Teatteris barnteaterföreställningar. Pjäsen som skrevs av Marko Hattula hade urpremiär 2001.

– En glad komedi som passar för hela familjen med undantag för de allra yngsta. Språket blir ibland litet tufft, förklarar Liisa Kaukiainen.
– Vi blev väldigt väl mottagna när vi sökte efter ett ställe att visa skådespelet här i Gammelgård och kände genast att det var rätta platsen. Ni hoppas vi att också byborna blir bitna av teater, säger Minna Karhu.

Hon tillägger att man i pausen ordnar med bland annat korvgrillning men att alla inköp sker kontant, betalkort går inte att använda.
Kampanjvecka… i bybutiken

Handlingen utspelas på bänk framför scenen men mestadels uppe på scenen där Heikki Larva, ägare till bybutiken Heikin Valinta, inlett en kampanjvecka för att få fart på kommersen.
Som medhjälpare får han en samling originella bybor men också folk från Österlandet. Kampanjen väcker stort intresse, för byborna är också medvetna om att Heikki är ogift och kanske äntligen hittar den rätta. Det ryktas nämligen också om en attraktiv ung kvinna från Amerika som snart skall anlända och att hon kanske tar blir en allvarlig konkurrent med andra kvinnliga giftaskandidaterna.

– Handlingen och platsen är tidlösa och kunde utspela sig var som helst i vårt land, betonar regissören.

Hon blev själv biten av teaterflugan när hon som sexåring stod på scenen i Nummisuutarit. Efter det har Kaukiainen både regisserat och spelat med i ett otal pjäser. I Borgå såg vi hennes regi i pjäsen Tervetuloa då Teatterikuumes visade Kolme pienoisnäytelmää på Grand för några år sedan.
I Amerikan morsian medverkar männen Jarmo Salonen och Aarni Kuitunen samt spinnsidans skådespelare Susanna Malinen, Arja Nyman, Kiira Termonen, Tuulikki Immonen och Minna Kosonen.

Amerikan morsian
Teatterikuume
Gammelgård föreningslokal, Karlsbyvägen 112.
Dramatisering: Jarmo Salonen.
Regi: Liisa Kaukiainen.
Dräkter: Marjukka Taos.
Scenografi: Marjukka Taos, Pia Lund.
Premiär: 29.6. kl. 17.
Föreställningens längd: c. 2 t inkl. paus.
Visas åtta gånger till t.o.m. den 27.7.
Biljetter i förköp per tfn 0400-182263.
Biljetter & bufféköp endast kontant.