Bukett. Elämänkaarikimppu, fritt översatt livscykelbuketten, heter den här installationen som finns på Konstfabrikens gård. Foto: Jannika Lindén.

En tusensköna är en tusensköna

Tusensköna – den okynniga glädjen är utställning som får en att dra på smilbanden. Det är former och färger – och man får peta på en del av konsten.

BORGÅ Från början var det meningen att konstnärerna i Borgå skulle låta staden svämmas över av konst och ordna en enorm helhet av konst ur blomstervärlden i sommar. Det blev i stället flera mindre enheter, men med minst lika översvallande blomkonst.
I Konsthallen och Hörnan i Konstfabriken är utställningen Tusensköna – den okynniga glädjen öppen ända fram till den 4 augusti. Det är en grupputställning med blomman som tema.

– Idén var att skapa en så glad och flerdimensionell utställning som möjligt, säger Ylva Holländer, en av konstnärerna bakom utställningen. Hon ställer ut en installation med enorma konstfullt dekorerade blommor.

Tavlor och skulpturer

Det finns mycket att se. På en vägg hänger stora blommor i tyg som ungdomarna vid Borgå stads ungdomsverkstad Artex gjort. En av ungdomarna är Hanna Laine som gjort två blommor, en stor i grönt och lila och en mindre ljust gul.

– Idén till blommorna har jag fått av tygerna. Jag ville ha stora gröna blad och då hittade jag lila spets till kronbladen i blomman, berättar hon.

Tygerna inhandlade gruppen på loppmarknader som är en skattkista att ösa ur på det gäller sådant konstmaterial.
Artex blommor är kramgoda, och man får gärna ta dem i famnen. Det är det som är meningen.
På den motsatta väggen hänger ett blickfång som först för tankarna till roterande televisioner. Det är det inte. Installationen som är gjord av Petri Hytönen och Jukka Vikberg fokuserar på ansikten, på människor, på par i ett förhållande.

Mera ungdomar

Återvinning fungerar inom konsten. Genast innanför dörren till hallen reser sig ett träd. Det är inte vilket träd som helst utan trädet har massor av blommor i olika skepnad i. Både träd och blommor är gjorda av kasserade skumgummimadrasser som Nelli Nio fått från ungdomsboendet i Borgå.

– Blommor är ett bra tema för en sådan här utställning. Alla har en idé om hur en blomma ser ut som man kan utgå ifrån, säger Nio. Det är hon som förverkligat det konstfulla trädet tillsammans med elever i Borgå konstskola. Barnen har gjort blommorna tillsammans med sina föräldrar.

På en vägg hänger en sadel. Det är Paula Salmelas verk och hon har förvandlat sadeln till en blomma med hjälp av lite färg och rätt vinkel.
Man kan se att temat har inspirerat. Förutom att det finns oändliga varianter på hur en blomma kan se ut är blommor också något man kan identifiera sig med.
Och som gör en glad.