Regissörsduo. Katarina Stolt och Kim Gustafsson håller i trådarna i skådespelet om Snövit respektive En midsommarnattsdröm. Foto: Egil Green.

Kulturstöd sätter… fart på Postbacken

De riktade understöden från Svenska kulturfonden ger verksamheten på Postbacken ny fart i sommar. Traditionellt varvas med nyheter som utomhusbio, skivreleasekonsert och dialektalkultur.

BORGÅ. Så många som 10 sommarevenemang har Postbacken knappast bjudit på tidigare. Orsaken är de riktade understöd Svenska kulturfonden bidragit med för att få fart på verksamheten.

– I fjol fick vi 50 000 euro, samma gäller för i år och när projektet håller på i tre år tror vi på ett en fortsättning också för år 2014, säger Postbackens projektkoordinator, landskapsarkitetketn Manda Karlsson, i samband med presskonferensen.

Bio och dialektjippo

Det blir traditionellt och nytt som publiken trakteras med från början av juni till slutet av augusti.
Helt ny är utomhusbion den 9 och 10 augusti med två nya på biograferna förekommande filmer.

– Förevisningarna på vår Arenateater inleds när solen gått ned. De filmer vi erbjuder deltar i en omröstning på vår Facebook-sida så att de två som får mest röster presenteras, förklarar Manda Karlsson.

Inträdet är fritt, popcorn och drycker kan man köpa på ort och ställe.
 Nytt är också avslutningsevenemanget Kultur op laande den 31 augusti med forskarna Caroline Sandström och Helena Palmén. Det håller på kl. 15 - 21 med föreläsningar om vår östnyländska dialekt, med ett teaterbesök av teater & revymakare från Hindersby och Liljendal plus en avslutande konsert med Akans Trubadurskola Visverket som presenterar sina nya kurselever för året 2013-2014. Tillställningen är en del i Borgå folkakademis projekt Finlandssvensk identitet i Östnyland.
En nyhet är dessutom Trubadurskolans skivreleasekonsert den 27 juli då Visverket släpper sin skiva med egna låtar till den första årskursens elevers egen tonsättning och text.

Teater och konserter

Startskott för evenemangskarusellen blir skådespelet Snövit och de sju agenterna med premiär den 6 juni. I Katarina Stolts nyskrivna- och regisserade pjäs uppträder 14 flickor från BUF:s teaterskola. Pjäsen presenterades mera ingående i Bbl den 29.5.
Följande teaterföreställningen har sin premiär den 25.6. Kim Gustafsson är regissör för Akans ungdomsteater som ger sin version av Shakespeares En midsommarnattsdröm.

– Handlingen utspelas som i originalet i Aten men älvorna är en slags anarkister och hantverkarna har blivit arbetslösa så de måste spela teater, framhåller regissören.

Skådespelet visas till den 13 juli.

Tre konserter finns att välja på. Förutom Visverkets skivreleasekonsert blir det traditionell allsång på Postbacken den 17 juli med Östra Nylands Spelmansgille och Markus Grönqvist som allsångsledare.
Och den 25 juli stiger folkmusikgruppen Rosenfink upp på scenen med sånger om kärlek och svek, mjölnarens vackra dotter, äpplen och maskar.
I ensemblen sjunger och spelar Pauliina Pajala fiol, Borgåspelmannen Jarmo Romppanen trakterar mandola och sälgflöjt medan Juulia Salonen uppträder på diverse flöjter och tramporgel. En verkstad inför konserten ger intresserade tillfälle att lära sig en del av låtarna. Den ingår i biljettpriset.

Traditionellt

Till traditionsevenemangen hör en inledande friluftsgudstjänst söndagen den 2 juni kl. 14 tillsammans med prästen Christer Åberg och hans hustru, kantor Kerstin Åberg-Busk.
Tre hantverksdagar är inritade till den 13, 20 och 27 juli. Hantverkare arbetar för öppen ridå med traditionella hantverk, kaffestugan är öppen och en folkdansuppvisning avrundar evenemangen.

Barnens dag den 28 juli innebär bland annat skattjakt, gissningstävlingar och tidsresor tillbaka till 1800-talet. Grands Kalaslördag bjuder samtidigt på trollerishow.

– Tre veckor är också de gamla backstugorna öppna liksom kaffestugan. Det ordnas med gudingar för intresserade. Öppettiderna är mellan den 9 och 28 juli, berättar Manda Karlsson.

Postbackens Garantiförening har också fått en nästan helt förnyad styrelse. På plats under presskonferensen fanns nya ordföranden Torolf Finnbäck, styrelsemedlemmarna Niklas Grönroos och Katarina Stolt samt Postbacksveteranen Ingolf Lindén.
Mera uppgifter om sommarens program hittar man på Postbackens hemsida: www.postbacken.fi.

Postbackens sommar 2013
2.6 Friluftsgudstjänst
6-18.6 Teater Snövit och de sju agenterna
25.6-13.7 Teater En Midsommarnattsdröm
13, 20 & 27.7 Hantverksdagar
17.7 Allsång med Östra Nylands Spelmansgille
25.7 Konsert och verkstad med folkmusikgruppen Rosenfink
27.7 Skivreleasekonsert med Trubadurskolan Visverket
28.7 Barnens Dag
9-10.8 Utomhusbio
31.8 Kultur op laande
9-28.7. Öppet i stugorna.
Mera info finns på nätadressen: www.postbacken.fi.
Tilläggsuppgifter & guidereserveringar får man på tfn 040- 675 7275 och per e-post: info@postbacken.fi.