En del av ensemblen samlades för sång och musik på gården till Porvoon Teatteris teaterhus. Foto: Kristoffer Åberg.

Zigenarlägret flyttar till Kokon

Porvoon Teatteris bärande krafter sätter upp sin hittills största satsning nedanför slalombacken i Kokon i sommar då publiken får se föreställningen "Mustalisleiri muuttaa taivaaseen". I en av rollerna ser vi Antonio Flores, känd från tv:s "Dansar med stjärnorna "och gift med Pekka Haavisto. Premiären är den 3 juli.

BORGÅ
– Det här är vår största satsning någonsin och en stor risktagning. Över fyrtio personer deltar. Nu hoppas vi på bra sommarväder och fullt hus, konstaterar regissör Tuovi Putkonen.

Utgångspunkt för Marko Putkonens omarbetade manus är en novell av Maxim Gorkij samt Emil Loteanus filmklassiker från 1976.

– Jag har sett många tidigare Zigenarlägret flyttar till himlen föreställningar här i Finland och tyckte att de kändes litet blodfattiga. För att få mer mera glöd i berättelsen omarbetade jag manuset. Det handlar också om att bättre lyfta fram den universella mytiska berättelsen om zigenarna och speciellt pjäsen ryska zigenare. Storyn är i den mening tidlös och till exempel de finska zigenarna kör helt konkret in i handlingen med sina Mercedes bilar. Också två hästar deltar, säger Marko Putkonen.

Han tillägger att hans dröm har varit att delta i tre klassiska föreställningar med romsk bakgrund.

Carmen och Kaunis Veera är redan förverkligade i Borgå så med sommarens skådespel har drömmen uppfyllts.

Hortto Kaalo medverkar

Musiken har en avgörande betydelse. För den svarar bland annat några medlemmar från den snart 45-åriga zigenarmusikensemblen Hortto Kaalo, det vill säga Feija Åkerlund och Marko Putkonen inklusive flera andra musiker och sångare.

– I zigenarmusiken skall mollklangen och det indiska ursprunget höras också fastän vi spelar gitarr på västerländskt sätt, förklarar Åkerlund.

Bäst hittills

Föreställningen innehåller också dans. För koreografin svarar Mia Vasara som har satt upp flera pjäser med samma tema och själv deltagit som dansör i varierande produktioner trettiotvå gånger. Med sig har koreografen fyra dansöser från sin ensemble i Helsingfors.

- Jag har sett många Zigenarläger-föreställningar börjande med den finländska urpremiären i Jyväskylä 1988, men den här i Borgå verkar nog bli den allra bästa, säger Mia Vasara efter att ha följt med några repetitioner.

Ville delta

Antonio Flores som blev en kändis efter att ha medverkat i tv-programmet Dansar med stjärnorna kom med i produktionen trots en nästan fullbokad kalender.

- När jag hörde musiken visste jag att jag måste få vara med, säger Flores som besökt Hortto Kaalos konserter flera gånger.

Familjesatsning

Zigenarlägret flyttar till himlen är liksom Porvoon Teatteris tidigare storuppsättning Viulunsoittaja katolla (Spelman på taket) sommaren 2011 också en familjesatsning för Putkonens.
Förutom Tuovi och Marko, som spelar zigenarlägrets äldste, medverkar parets dotter, yrkesskådespelaren och sångaren Krista Putkonen-Örn.
Sonen Janus Putkonen ansvarar för scenbygge, scenografi, kontakter och grafik.
Han står också på scenen i rollen som den till zigenarlägret återvändande Loiko, han som blir olyckligt kär i den vilda och frihetslängtande unga Radda, spelad av Noora Laitinen.
Ett annat tragiskt kärlekspar är Rusaliina (Krista Putkonen-Örn och Bubulja, spelad av rap-sångaren och dj:n Jaakko Huotari från Borgå.
Lasse Rantanen, känd basist och skådespelare vid Porvoon Teatteri gör rollen som lägrets andra äldste.
Andra medverkande är bland andra Eeva Puromies, Soila Tikkanen, Ilkka Kinosmaa och commedia dell´ arte skådespelaren Marco Ziello från Rom.
Som musiker ser vi också Pernåviolinisten Elina Mieskolainen, hennes man, basisten Jorma Ojanperä, samt dragspelaren Ari Suomela, lärare vid Borgånejdens musikinstitut.

400 personers läktare

Läktaren byggs upp framför Kokons slalombacke strax intill förrådsbyggnaden. Den rymmer 400 åskådare. Kokonbackens café är öppet under föreställningarna.

– Så här blev det när vi inte ännu fått en permanent  sommarteaterscen till Borgå. Vi får bygga nytt för varje produktion, suckar Tuovi Putkonen.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen

(Zigenarlägret flyttar till himlen) är Porvoon Teatteris sommarteaterpjäs & musikal 2013 på Kokon­vägen 17.
Manus: Marko Putkonen, utgående från en novell av Maxim Gorkij och Emil Lotenaus filmklassiker från 1976.
Regi: Tuovi Putkonen.
Musik: Feija Åkerlund & traditionell zigenarmusik.
Koreografi: Mia Vasara.
Över 20 skådespelare och närmare tio musiker exklusive sångare och dansörer deltar. Inalles medverkar över 40 personer och 2 hästar.
Premiär: 3.7. kl. 19. Visas därefter 8 gånger till och med den 28.7.
Förköp på Piletti.fi och Porvoon Teatteri, tfn 040- 571 06080.