Duo på plats. Under presentationen av affären framgick det att Leena Kultanen t.v. gör handgjorda böcker och Outi Karivikivi står för redesign varumärket Willatar. Foto: Kristoffer Åberg.

Septett satsar på design av hög kvalitet

Idén att grunda ett hantverks- och designföretag utgick från Jaana Pajuniemi med sina Nastatuoteprodukter bestående av handtryckta kassar och påsar. Hon fick helt enkelt ett erbjudande hon inte kunde säga nej till.

BORGÅ.  – Plötsligt var affärsutrymmet där Samaria fanns tidigare ledigt för uthyrning i vårvintras. Eftersom det fanns många andra i kö, bestämde vi oss nästan direkt för att våga på en satsning. Vi känner ju varandra sedan tidigare och hade en gemensam julförsäljning i Valtimohuset, konstaterar Outi Karikivi, som säljer produkter i återanvändbart material under varumärket Willatar.

Septetten med designers består av Jaana Pajuniemi, Elina Nykvist med inredningstextilierna Lempidesign, glas- och smyckesdesigner Teija Marjaamaa, keramiker Kati Taivalantti, keramiker och bildkonstnär Terhi Mickelsson, Riitta Peteri som gör kläder och kassar med namnet Minimo samt Outi Karikivi.
Också en handfull andra designers och hantverkare säljer sina produkter på Jokiå design, bland dem Leena Kultanen från Borgå. Hennes produkter är handtryckta böcker –enligt henne själv – blev det en hobby som slukade henne med hull och hår.

Utmaning

Design- och hantverksföretagets stora utmaning enligt Outi Karikivi är att locka till sig turistströmmarna från Gamla stan ett stenkast från affären.

– Det finns en osynlig skiljelinje någonstans vid gångtunneln under Mannerheimgatan, som gör att turister kanske inte spontant styr stegen till östra åstranden. Att få dem till oss är vår största utmaning. Men naturligtvis finns vi till också för Borgåbor och andra intresserade, säger Karikivi.

Outi Karikivi arbetade tidigare med utbildning men slog för sju år om till företagare av så kallad redesign.
Det betyder att hon av återvänt material som tovad filt eller silkestryck på gamla t-tröjor gör moderiktiga vristvärmare eller pannlappar i kollektionen Willatar.

Blir allt populärare

– Också bröllopskläder finns med i min kollektion och de görs efter konsultationer med dem som gifter sig så att deras släkthistoria och bakgrund gärna syns i kläderna, till exempel i form av farmors gammal spetsar eller något dylikt.

Redesign är populär och efterfrågan ökar hela tiden. Någon återgång till det gamla tror inne Outi Karikivi på eftersom människornas miljömedvetenhet växer. Idén är att delägarnas personliga avtryck också syns i alla produkter på Jokiå design.
Man turar om att stå i butiken i ungefär en veckas intervaller. Dessutom siktar man på en småskalig kursverksamhet och i gatubilden synliga evenemang tillsammans med andra affärsinnehavare i närheten. Det första hålls antagligen under Moon River, Borgås andra egen Konstens natt den 31 augusti.
Mera uppgifter om affären hittar man på www.facebook.com/jokiadesign och på twitter.com/ jokia design.

 

Jokiå design
Ågatan 35.
Design & hantverk.
Medverkande: Jaana Pajuniemi (Nastatuote), Elina Nykvist (Lempidesign),Teija Marjaamaa (glas & smycken), Kati Taivalantti (keramik), Terhi Mickelsson (bildkonst, keramik), Riitta Peteri (Minimo), Outi Karikivi (Willatar).
Öppnas 24.5.
Öppettider: måndagar - torsdagar kl. 10-18; fredagar kl. 10-19, lördagar kl. 10-16 och söndagar kl. 12-16.