Karikatyr. Greve Louis Sparre tecknades i karikatyr av Axel Gallén. Foto: Evy Nickström.

Räddaren av Gamla stan… fokuseras på 150-årsjubileum

"Louis Sparre och Borgå – De bästa åren i mitt liv” berättar om eldsjälen och mångsysslaren Louis Sparre och hans strävanden att bevara och utveckla småstaden Borgå.

– Vi är mycket glada över att få presentera Louis Sparre nu i år när det gått 150 år sedan hans födelse. Han var en stor påverkare inte bara för Borgå utan för hela Finland. Om man hade insett hans betydelse under hans livstid hade han blivit ett stort namn redan då. Men han är nog värd att ihågkommas också med en till formen litet mindre utställning.

Det konstaterade museichef Merja Herranen på måndag i sin introduktion av Borgå museum jubileumsutställning Louis Sparre och Borgå – De bästa åren i mitt liv.
Presentationen i Holmska gårdens nedre våning är tudelad. I det större rummet lyfts hans betydelse som bevarare av Gamla stan fram. Redan under sitt första besök i Borgå gjorde bebyggelsen runt domkyrkan ett djupt intryck. Hans föredrag Det Gamla Borgå 1898 blev vändpunkten som väckte stadsborna så de insåg betydelsen av den unika stadsmiljön. 1911 godkände stadsfullmäktige bevarandet av stadsdelen som slutligen kom att beskyddas av den år 1936 fastställda stadsplanen.

– Sparre blev en pionjär för utvecklandet av byggnadskonsten också på annat håll i Finland, framhöll Herranen.

Ett montage i cirkelform med Sparre som nav samt bilder och årtal över utvecklingen av byggnadskonsten i Borgå har en central position i det aktuella utrymmet. Med finns också en mängd svartvita fotografier av byggnader i Borgå på Louis Sparres tid samt hans egna tuschteckningar av stadsexteriörer.
Under en kort och intensiv period mellan åren 1897 och 1905 bodde konstnären och kosmopoliten Louis Sparre (1863-1964) med familj i Borgå. De här åren var således av stor betydelse för såväl Sparre som staden Borgå. Han är kanske främst känd för sina insatser inom konstindustrin i egenskap av direktör för AB Iris, samt för företaget Konstindustriell Ritbyrå Eva och Louis Sparre som han drev med frun Eva Mannerheim Sparre (1870-1958).

Kulturell

Sparres engagemang i den nya hemstadens kultur- och föreningsliv var också stort. Han hörde till eldsjälarna i stadens nygrundade museiförening och var en av den tidens ivrigaste aktörer vid Frivilliga Brandkåren i Borgå stad. Med sina nära vänner bildade paret Sparre T-klubben, en grupp kulturellt likasinnade som sporadiskt möttes på Borgåkonditoriet Tårtan, framgår det i pressmeddelandet.

Familjen köpte 1897 Villa Wilhelmsberg några kilometer ytterom staden. Den renoverades och omdöptes snart till Orrela. När den två år senare såldes och familjen hyrde en lägenhet vid Fredsgatan började man årligen hyra en sommarstuga från trakten; först i Kullo, men då närheten till havet var viktig, hyrdes senare sommarstugor på Vessö och Emsalö. Från och med år 1906 hade Sparre även sommartid en ateljé på Söderskär som han hyrde av fyrvaktaren.

Formgivare

Som formgivare var Louis Sparre mångsidig och drog sig inte för att prova på nya områden. Han grundade Irisfabriken i Borgå 1897 och trots att den gick i konkurs 1905 satte den för evigt sina spår i konstindustrihistorien. Irisavdelningen har medvetet fått en undanskymd plats efter som Historiska museet ett stenkast från Holmska gården har en egen Iris-utställning.
Vid sidan av möbler planerade Sparre under sin Finlandsvistelse tapeter för Sandudds Tapetfabrik AB, kakelugnar för flera finländska firmor och textilier för Tammerfors linnespinneri och Finska Handarbetets Vänner. Till hans mera udda meriter hör, BB-logon som han planerade för Borgå Bryggeri, likkistorna som han år 1903 planerade för Victor Långs Likkistmagasin och Begravningsbyrå i Helsingfors, samt hans regissörsarbete år 1907 för landets första fiktiva film Lönnbrännare.

Allt det här presenteras i det mindre rummet tillsammans med hans målningar, kopior av målningar av de stora mästarna som Rembrandt, Michelangelo och Dührer, samt en av Sparre designad stol, omklädd för några år sedan. Två karikatyrer av Sparre är gjorda av Albert Edelfelt och Axel Gallén.
Sparre som bildkonstnär syns kanske bäst i ett stort porträtt av Martha Fazer från 1908 samt ett porträtt av hustrun 1906. Man kan också beundra hans illustrationer till Runebergs Elgskyttarne.

Louis Sparre levde ett långt och produktivt konstnärsliv men mindes på sitt livs höst ännu tiden i Borgå med sann värme. I en intervju på sin 100-årsdag den 3.8.1963 uppmanade han reportern: ”Åren i Finland! Skriv att de var de rikaste och vackraste i mitt liv…”

Louis Sparre och Borgå - De bästa åren i mitt liv
Borgå museums vår & sommar & höstutställning
Visas på Holmska gården 6.5. - 17.11.2013
Sparre levde 1863 - 1964.
Bodde i Borgå 1897 - 1905.
Kulturhistoriskt betydelsefull för bevarandet av Gamla stan i Borgå.
Mångsidig formgivare. Direktör för AB Iris i Borgå
Drev även företaget Konstindustriell Ritbyrå Eva och Louis Sparre med hustrun Eva Mannerheim Sparre.
En av eldsjälarna i stadens nygrundade museiförening och sin tids ivrigaste aktör vid Frivilliga Brandkåren i Borgå stad.
Gjorde logon för Borgå Bryggeri.
Planerade likkistor för Victor Långs Likkistmagasin och Begravningsbyrå i Helsingfors.