Från rock till Eurovisionsschlagers. Cawiar byter genre på konserten i Borgå den 27 april. Foto: Oscr Lindell.

Cawiar slår om till Eurovisionsschlagers

I fjol underhöll Cawiar, den finlandssvenska underhållningskören för yngre vuxna i Borgå, med "Get Ready to Rock", som samtidigt var den första konserten i Konstfabrikens nyrenoverade Avantisal. I år är aptiten minst lika stor och genren förnyad. Den 27 april är det showtime i idrottshallen med en konsert kallad "Eurovision Song Concert".

– Vi har för tillfället lämnat bakom oss den rockmusik vi sjungit i flera år och satsar på Eurovisonschlagers från 1960-talet fram till 2012. Idén började som ett skämt på en av körens bussresor till en konsert. I början fanns det ett litet motstånd i kören men i dag står alla fullt och fast bakom konserten, berättar dirigenten Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Publiken bjuds på femton låtar i två avdelningar. För arrangemangen svarar Rolf Danielsson och Christoffer Törnroos, lillebror till Thomas Törnroos som sitter bakom trummorna i konsertens kompgrupp.

– Musiken är förstås det viktigaste men vi satsar också på show och på det visuella, betonar dirigenten.

På klarspråk betyder det att dansgruppen Showcase och en ensemble yngre flickor från Mia Koponens Tanssiva Porvoo deltar, att skådespelaren Kim Gustafsson finns med som regissör och koreograf för koristerna och att körmedlemmarna klär sig i en massa bling-bling och mejkar sig på ett för Eurovisionslåtarna lämpligt sätt.

- Vi samarbetar med Amisto och med en yrkesskola i Helsingfors, säger Kata Bäcklund, sångare och konsertspeaker tillsammans med Kim Gustafsson.

Kända låtar

Under konserten uppträder förutom kören tre solister tillsammans med en mindre grupp ur kören. Och musiken är låtar de flesta känner till, exempelvis: de svenska Diggi-Loo Diggi-Ley, Fångad av en stormvind och Euphoria, de finska Tipitii och Sata salamaa, tyska Ein bisschen Frieden och norska Fairytale, där för övrigt Annika Lindroos, verksamhetsledare på Grand, deltar på violin.
För ackompanjemanget svarar Ossi Saarikko på gitarr, Roland Wiksten på bas, Leona Silberstein på keyboards och trummisen Thomas Törnroos.
Lucas Lönnroos sköter tekniken. I pausen mellan konsertens två avdelningarna blir det dansshow, publiken sitter alltså kvar och någon traktering ordnas inte.

Storsatsning

Under ledningsgruppens presskonferens framgår det med önskvärd skärpa att Eurovision Song Concert är en ny storsatsning för Cawiar, som i dag uppgår till drygt 30 sångare.

– Om sittplatserna i Avantisalen var 570 i fjol är det nu 900 biljetter som gäller för idrottshallen, säger Kata Bäcklund.

Nästan tvåhundra biljetter har redan sålts via djungeltelegraf och sociala medier men mycket arbete återstår ännu för att konserten skall ros i hamn på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt. Förköp pågår på Grand/Luckan, tfn 019 - 582 002. Biljettpriset är 20/10 euro.

– Minns att sittplatserna i idrottshallen är onumrerade och kom i tid, uppmanar Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Dörrarna till idrottshallen lördagen den 27 april öppnas kl. 18 medan konserten inleds en timme senare.