Kivikasvots Vesa Nuotio och Ismo Sajakorpi lovar god musik och humor på showen "Fyra gamla smockherrar". Foto: Jore Puusa.

Kivikasvot återuppstår i Borg

BORGÅ. Det på 1960- och 1970-talet väldigt ofantligt tv-programmet Kivikasvot-show lockade som mest upp emot 2,5 miljoner tittare per gång. Nu återkommer Kivikasvot till Konstfabriken den 18 april på showen "Fyra gamla smockherrar".

Namnet skall härledas till Reino Helismaas och Toivo Kärkis slagdänga Kaksi vanhaa tukkijätkää (Två gamla skogshuggare). På scenen i Avantisalen står de två originalmedlemmarna Ismo Sajakorpi och Matti "Fredi "Siitonen samt de senare tillkomna Vesa Nuotio och Henrik Lamberg.
På presskonferensen fanns Sajakorpi och Nuotio på plats tillsammans med orkesterdirigenten Kimmo Leppälä, som leder showens musik med sitt 17-manna Broadway Big Band.

– Humor och musik var Kivikasvots kännetecken från första början. Det är vad vi erbjuder också i Borgå, säger Ismo Sajakorpi som skrivit manuset till showen och gjort om vissa texter med glimten i ögat.

Andra vågen

Allt började 1965 då de nyss från Reservofficerskolan utdimitterade eleverna Ismo Sajakorpi, Ilkka Hemming, Fredi Siitonen och Georg Dolivo beslöt sig för att grunda Kivikasvot. 1987 ersattes Georg Dolivo av Antti Hyttinen som i sin tur gav över stafettpinnen åt Vesa Nuotio 1989. I sin nuvarande sammansättning har operasångaren Henrik Lamberg ersatt ursprungsmedlemmen Ilkka Hemming.

– Det gick upp och det gick ned, i början röstades vi till Finlands nästsämsta program, bara Agent 86 med Maxwell Smart, ansågs sämre. Men det tog sig och med hiten Tankeros Love också känd som Made in Finland stannade vi kvar på toppen, säger Sajakorpi.

Kivikasvot hörde enligt Ismo Sajakorpi till den finländska tv-underhållningens andra våg, och föregicks av Matti Kuusla och Spede Pasanen.

– Det som gjorde oss annorlunda var humorn. Georg Dolivo hade varit i USA och introducerade för tittarna korta, bitande sketcher. Varje program bestod av både texter och sång med handling inbakad. Eftersom vi gjorde en show per vecka var det omöjligt att lära sig alla sångtexter utantill. Därför klistrade vi vid behov upp dem med jättebokstäver på de höga kulisserna i tv men förstås utanför tv-kamerans öga, minns Ismo Sajakorpi.

Vesa Nuotio berättar också om problemen med att minnas den enorma mängden texter men konstaterar att man lärde sig knepen, med till exempel små bilder av hjärtan och jordgubbar som gav ryggrad åt texten.

Potpurrier och sånger

Kivikasvot uppträder fortfarande och när man i fjol på Fiskartorpet kom i kontakt med Kimmo Leppälä Broadway Big Band beslöt man att göra showen Fyra gamla smockherrar.
Den består inte direkt av Kivikasvots låtar utan av 1950-talets Rillmumarei-kvällar med örhängen av Severi Suhonen, Kipparikvartetten, Paul Anka, med mera.
I andra akten blir det musik av Irwin Goodman, Tom Kones, Frank Sinatra, Beach Boys och James Bond, det vill säga 1960-tals musik.

– Och förstås Eurovisonslåtar, dels med original- dels med hopspexade texter, berättar Sjakorpi.

För musikarrangemangen svarar Kimmo Leppälä.

– Vi bjuder på 74 låtar, antingen i sin helhet eller som delar av potpurrier.

Konserten på Konstfabriken den 18 april inleds kl. 19 och beräknas pågå i cirka två och en halv timme inklusive paus. Biljetter i förköp får man per tfn 0600-900 900 eller www.lippupiste.fi. Som konsertarrangör fungerar Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Borgå stads Kulturtjänster.