Strum 101 har skivreleasekonsert på Zentra den 22 mars. Pärmbild.

Via skivrelease mot drömyrket

BORGÅ. I oktober i fjol vann 2011 grundade Strum 101 bandmästerskapet i Borgå samtidigt som det utsågs till publikens favorit. På fredag ger Eemil Ylhäinen, Miika Järvinen, Moritz von Kraemer och Sampo Kylmänen ut sin första skiva med fyra låtar på ett skivrealeseparty på Zentra. Och om allt går vägen hoppas killarna från Borgå till och med på ett drömyrke inom musiken.

Det är ingen omöjlighet men kräver mycket arbete. Under ett besök i övningslokalen hemma hos Eemil Ylhäinen visade killarna att det ska- skate- och reggaeinfluerade punkrock-soundet låter otroligt tätt och att samspelet löper som en dröm.

En som också tror på bandet är gitarristen i Pelle Miljoona, Tumppi Varonen. Han bongade Strum 101 på en spelning i Helsingfors och är sedan dess en slags promotor och skyddsling för bandet. Bland annat ringer han runt till konsertarrangörer för att ge Strum 101 chansen att spela som uppvärmningsband. Men på fredagens skivrelease på ungdomscentralen Zentra är det antagligen Tummpi Varonen som fungerar som uppvärmare medan scenen i övrigt är tilldelad Strum 101.

Fyra spår

Bandets skiva When we go out, we go out with style är tryckt i tvåhundra exemplar. En lokal bank, Borgå stad och Svenska kulturfonden har medverkat till finansieringen. På debutskivan finns de fyra spåren Radio Strum, Fallen Hero, Hometown och Stranger, alla med punkinfluerad musik som bandets medlemmar gjort, men i litet olika stilar.
Låtarna berättar om bandmedlemmarnas liv, Hometown är i det här fallet synonymt med Borgå. Till förebilderna hör bland annat det engelska folkrockbandet Mumford & Sons.

– Skivreleasekonserten inleds cirka kl. 19. Tumppi Varonen spelar i omkring fyrtio minuter medan vi själva nog håller på till 22-tiden. Jämfört med ett normalt set gör vi en litet längre spelning med uppemot 22 låtar, mest egna men också covers, säger Eemil Ylhäinen, bandets grundare och frontfigur.

Strum 101 har med andra ord en repertoar som håller för en helkväll. Fans har man också fått, både på spelningar och via facebook. Det gäller både i Borgå och i Helsingforstrakten där Strum 101 spelat för en större publik liksom på Nuori Kulttuuri Sounds i Åbo i fjol somras. I Borgå är Strum 101 känt från Borgådagarna, från bandtävlingen och på uppträdanden på Bar Soho.
Av musikerna går basisten Moritz von Kraemer och trummisen Sampo Kylmänen båda i högstadiet och är födda 1997, medan gitarristerna Miika Järvinen och Eemil Ylhäinen, födda 1994, studerar på Amisto respektive Prakticum.
Nu ser killarna fram emot nya spelningar både på lokalt håll och längre borta. Och på ett drömyrke någonstans där bakom horisonten. Men först hoppas man på fullt hus i ungdomscentralen Zentra fredagen den 22 mars.

– Inträdet är fritt. Vi säljer vår skiva för fem euro och så finns det av våra t-tröjor. Det lottas också ut priser. Dessutom utlovar vi flera överraskningar och många nya låtar, så kom i tid till Zentra, säger Eemil.

Strum 101 - skivrelease
Bandet grundades 2011.
Vann Borgå bandmästerskap i oktober 2012.
Medlemmar: Miika Järvinen, Moritz von Kraemer, Sampo Kylmänen, Eemil Ylhäinen.
Spelar ska-, skate- och reggaeinspirerad punkrock.
Utger debutskivan When we go our, we go out with style på Zentra den 22 mars kl. 19.
Special guest: Tumppi Varonen.
Inträdet är fritt.