Johanna Holmström skriver i Asfaltsänglar om muslimska kvinnor i Finland som konverterat till islam. Boken handlar också om hur det är att växa upp som tonåring, om skolliv och gängbildning. Foto: Kristoffer Åberg.

Nätdebatt blev roman om finländska muslimer

HELSINGFORS. Internet är tummelplats för de mest divergerande och styvnackade åsikter. Det fick Helsingforsförfattaren Johanna Holmström, hemma från Sibbo, erfara när hon för några år sedan deltog i en debatt om islam på nätet.

Hur hon är argumenterade och radade upp fakta fick hon - som hon säger - en massa skit i nacken. Folk höll fast vid att muslimska kvinnor är hjärntvättade och inte kan välja hur de lever sina liv.

Det var då hon bestämde sig för att skriva en fiktiv roman om muslimer och speciellt kvinnor i Finland som konverterat till Islam. Asfaltsänglar heter den och utkommer både på svenska och finska i Finland samt i Sverige. Den finska titeln är Itämaa.

Asfalttienkelit hade låtit som titeln på en ungdomsbok, vilket inte Asfaltsänglar gör på svenska, konstigt nog.

Johanna Holmström, ung mor till två små döttrar, vet vad hon talar om när hon skriver om muslimer. Hon har studerat arabiska och var gift med en arabisk man i tio år. Under sin research för romanen läste Johanna inte bara Koranen utan en massa andra böcker.

– Det blev omkring hundra titlar och hela processen pågick i sex år. Att den blev så utdragen beror dels på att jag blev mamma, dels på att jag det sista året koncentrerade mig på att få ut boken i Sverige, förlaget Norstedts hade fullbokat långt fram i tiden.
– Men jag skrev också boken med ett tonfall, ett tempo och en struktur som jag hoppas griper tag i läsaren oberoende av ålder och kön. Det betydde att boken måste mogna för få den rätta utformningen.

I närkamp

I egenskap av journalist intervjuade Johanna Holmström i ett tidigare skede finländska kvinnor som konverterat till islam.
Nu berättar hon som författare om dem, samtidigt som hon i romanen ger sig i närkamp med patriarkatets makt, med kulturkrockar och med känslan av att slitas itu mellan olika identiteter.
Och det sker genom berättelsen om en finlandsvensk familj som är nästan, men inte riktigt som andra familjer. I fokus befinner sig femtonåriga Leila, hennes drygt tjugo år gamla syster Samira och väninnan Jasmina.

Leila och Samiras mor Sarah har liksom sina väninnor konverterat till islam och vill att döttrarna lever enligt Koranen, klär sig i huvudduk och sparar sig för den rätta mannen.
Fadern Farid från norra Afrika arbetar som busschaufför i Helsingfors. Religiöst sett är han mera ljum men hans nit för en traditionell muslimsk uppfostran av döttrarna, att de skall hålla på sin heder, är lika het som moderns.

Könsobjekt

Det här ställer naturligtvis till det i familjelivet, eftersom döttrarna vill leva sina liv som normala unga finländska kvinnor gör i allmänhet.

– När folk säger att de läst Koranen från pärm till pärm tar jag med en nypa salt, som en kliché. Den som läst Koranen vet att det finns en feministisk syn i den och att männen också har ett ansvar.

I Asfaltsänglar visar Johanna Holmström att både muslimerna och vi västerländskt påverkade finländare i vår "fria" uppfostran av kvinnor båda på var sitt håll betraktar kvinnan som ett könsobjekt. I den ena ändan har vi den utmanande klädda pinuppan, i den andra den unga kvinnan i huvudduk.

Skolmobbning

Boken handlar också om hur det är att växa upp som tonåring i dag, om det turbulenta skollivet, om gängbildning, om att längta efter pojkvänner och om att dyrka tonårsidoler.
Hackordningen i skolan är obarmhärtig, de annorlunda, de fel klädda och de allmänt svagare blir föremål för de tuffa tjejernas och killarnas godtycke. Till dem hör Leila, också om hon är inte den värst utsatta.

– I det här avseendet är boken delvis självbiografisk, jag och mina väninnor hamnade från en lugn byskola i Sibbo till en bullrig skola i Helsingfors.

Johanna Holmström medger också att Asfaltsänglar utspelas i trakterna av där hon bor, i Nordsjö och i östra delen av Helsingfors.

Dubbelintervju i Sibbo

Den 10 april uppträder Johanna Holmström och kulturchefen vid Hufvudstadsbladet, författaren Philip Teir, på Söderkulla bibliotek.

– Vi intervjuar varandra, bland annat om hur det känns att erövra Sverige och att vara författare med barn.

Evenemanget den 10.4. pågår mellan kl. 18 och kl. 19.30.

Uppslaget till följande roman är redan klart för Johanna Holmströms del. Det blir en bok om den kvinnliga galenskapens historia och hur den återspeglas i vårt moderna samhället. På borden hemma hos Johanna syns böcker av bland andra de klassiska psykoanalytikerna Siegmund Freud och Carl Gustav Jung.

– Om jag säger 2016 tror jag att det är året då romanen ges ut. Och den här gången räcker en research med omkring 20 boktitlar.

Johanna Holmström
Född 1981.
Uppvuxen i Sibbo.
Bor i Helsingfors.
Debuterade 2003 med novellsamlingen Inlåst och andra noveller. Novellsamlingen Tvåsamhet utgavs 2004, romanen Ur din längtan 2007 och novellsamlingen Camera Obscura 2009.
År 2006 belönades novellsamlingen Tvåsamhet av Svenska litteratursällskapet. Camera Obscura uppmärksammades med Svenska Dagbladets litteraturpris 2009 och med svenska Yles litteraturpris samma år.
Romanen Asfaltsänglar utkommer i vår i Finland på Schildts & Söderströms förlag och på Otavas förlag samt i Sverige på Norstedts förlag.