Ida Nisonens fotografiutställning finns i huvudbibliotekets galleri. över påsk. Foto: Egil Green.

Foton om rädslan som räddar oss

När Sibbofotograf Ida Nisonen (f. 1981) arbetar gör hon det långsamt och noggrant. Det märks i hennes första separata fotoutställning i Sibbo, "Rädslan som räddar oss", i galleriet vid Sibbo huvudbibliotek.

SIBBO. Orogonalen till de elva avdragen i färg fotograferade den nu i fem år i Sibbo bosatta Ida Nisonen senaste vår i Östanåparken där hon bor, just då naturen började vakna till liv. Med i fotona finns grannar och vänner, barn och vuxna.

Utgångspunkten är Idas egna upplevelser som barnförälder. Tanken är att barnen är vår framtid, att de är barnen som ser och uppmärksammar det som går oss vuxna förbi. I fotografierna är de vuxna ofta skadade medan barnen deltar i glada lekar.

Motiven har sitt ursprung i de parallellvärldar som öppnar sig mellan dröm och verklighet, mellan de vuxnas och barnens värld, där rädsla och lycka, nyheter och sagor uppträder sida vid sida. I Idas äventyrsfotografier är slutet lyckligt

– Fotografierna bildar inte en serie utan skall uppfattas som unika helheter.

Här finns en far med skadat ben på något som regisserats till en olycksplats tillsammans med ett barn. Inspirationen är dels hämtad från en bild Ida såg från fånglägret Guantanamo, dels Hugo Simbergs klassiska målning Sårad ängel. Sårad är också namnet på fotografiavdraget.
I två andra fotografier ser vi rekonstruktioner med träd, en suddigt avbildad indian och en arkeolog. I en bild där buskarnas knoppar skiftar i rött bygger barnen en slags koja. Fotot signalerar om framtidstro och helande.

– Det här projektet har gett mig så många associationer och så mycket inspiration att det nästan säkert fortsätter med kanske elva fotografier till, småler Ida Nisonen.

Valde fotokonsten

Ida Nisonen utbildade sig till fotograf vid Lahden muotoiluinstituutti 2010.
Att det blev fotokonst och inte bildkonst - Ida är släkt med Eero Järnefelt –beror på att hon inte tyckte sig ha fallenhet för att måla eller teckna.

– Jag växte upp i Orivesi. I gymnasiet satte min bildkonstlärare en kamera i min hand och uppmanade mig att göra ett diplomarbete. Det var här det började. Jag var visserligen utomlands ett år och trodde att jag skulle börja jobba med hästar, men så blev det inte.

Storbildskamera

Som fotograf arbetar Ida Nisonen med en storbildskamera och filmplåtar med fem bilder. Först när hon skannat bilderna och behandlat dem i datorn blir de digitaliserade.

– Det här sättet att arbeta för mig närmare objektet.

Ida har också gjort fotoporträtt av musiker i Kaustby tillsammans med en kollega. Hennes man är musiker från Österbotten. Dessutom gör Ida Nisonen fotoporträtt av personer som så önskar, hon fotograferar modebilder och gör illustrationer.

Till hösten ställer Ida Nisonen ut på galleri i Helsingfors men redan till sommaren deltar hon i Sibbokonstnärernas utställning på Artborg 35. Hennes aktuella fotoutställning öppnas 7.3. för allmänheten och fortsätter nästan i en månad till och med den 5 april. Galleriet är öppet måndagar -torsdagar kl. 9-20, fredagar kl. 9-16 och lördagar kl. 9-15.