Hemlagat är mest hälsosamt
Mellanmålsstänger, kex, nötter, russin eller kanske en hemlagad rågbrödssmörgås – dagens mellanmåls- och snackskultur är intressant på många sätt. Finns det något som är både gott och nyttigt?
BORGÅ Att äta ett eller flera mellanmål varje dag är i dag en självklarhet för många. Det finns en uppsjö av olika mellanmål att köpa i en matvaruaffär, och nätet svämmar över med tips på hälsosamma mellanmål.
Eva Green är erfaren hushållslärare i Strömborgska skolan i Borgå. Hon är dessutom intresserad av rådande mattrender – särskilt hälsosamma sådana.
– Man skall äta 2-3 mellanmål per dag, säger Green.
Ungredaktionen hade inför intervjun handlat ett antal olika hälsosamma mellanmåls- och snacksalternativ från matvaruaffärer i Borgå. Då vi radar fram de olika produkterna börjar Eva Green genast, med iver, sortera och berätta vilka mellanmål som är hälsosamma och vad man skall undvika.
Stängerna smickrar inte
De populära mellanmålsbitarna är inte alls särskilt hälsosamma, något vi får bekräftat då vi ögnar igenom innehållsförteckningen på de bitar vi köpt. Den innehåller inte bara mycket socker, utan det visar sig också att den skogsbärsfyllning som stängerna enligt förpackningen skall innehålla, till största del består av äpple och russin. Endast 0,9 procent av fyllningen är puré av de bär som bilden på förpackningen föreställer. Dessutom finns det både glukos och fruktos – sockerarter, som inte är särskilt hälsosamma. Och lovorden blir knappast fler då vi öppnar den inplastade mellanmålsstången. Den grådaskiga bit som kommer fram imponerar inte på någon av oss.
– De smakar gammal gröt, utbrister Green.
Mellanmålsbitarna blev med andra ord ingen succé.
Neutrala nötter
En klassisk nötblandning, innehållande olika sorters nötter och torkad frukt borde väl vara ett bra alternativ?
Eva Green berättar att nötter är hälsosamma. Nötter finns också med i de senaste kostrekommendationerna. Hon säger dock att man, särskilt om man har anlag för övervikt, skall vara försiktig med att äta för mycket, eftersom nötter är så energirika. En näve per dag är lämpligt, anser Green. Vad gäller de torkade frukterna är det generellt sett bättre att äta en färsk frukt, men att torkade, osötade, frukter i små mängder kan vara bra då man snabbt vill höja blodsockret.
Men då vi tar oss en titt på den nöt- och fruktblandning Ungredaktionen köpt, visar det sig att den inte bara innehåller mestadels torkad frukt, utan att man dessutom tillsatt extra socker på de redan söta frukterna. Detta gör att de inte blir så hälsosamma som de kunde varit. Som mellanmål rekommenderas därför nötter i mer ren form fria från både salt och socker.
Trots att många tror och tycker att att nötter skulle vara ett sv de hälsosammaste snacksen, så påminner hussaläraren om att de ofta är väldigt mycket saltade och att torkade frukter är riktiga sockerbomber. Foto: Alexander Beijar.
Från rågbröd till chiafrön
Trots att trender kommer och går är den klassiska rågbrödssmörgåsen fortfarande ett väldigt hälsosamt och mättande mellanmålsalternativ, anser Green. Naturell yoghurt med frukt eller nötter är också väldigt bra.
– Men undvik smaksatt yoghurt, som är rena sockerbomber, säger Green.
Smoothietrenden har växt sig stor under den senaste tiden. Att mixa frukt med till exempel yoghurt är ett snabbt sätt att få ett morgon- eller mellanmål, och Green anser att smoothies är bra, så länge man inte överdriver med söta ingredienser. För att ge smoothien det lilla extra rekommenderar Green att man tillsätter nötter och frön. Hon berättar att hennes personliga favorit är chiafrön – en nykomling på marknaden. Två matskedar av dessa blöts upp i vatten och kan därefter användas i många olika matsammanhang.
Ungredaktionen hade också köpt en nyhet på marknaden – Rågnachos övertäckta med choklad. Detta blev en positiv överraskning. Green anser att de vanliga rågnachosen och – knapparna är hälsosamma, så länge man inte köper de med mycket hög salthalt, men att denna chokladvariant egentligen kan anses vara ett i sammanhanget hälsosamt kex till kaffet – så gott var det faktiskt.
Eva Green sammanfattar med att man skall satsa på enkla, hemlagade mellanmål om man inte vill gå i fällan och att köpa en dold sockerbomb i affären.