Snabbt och enkelt – också på sommaren!

På sommaren vill vi kanske inte tänka så mycket på vardagsmat. Men sanningen är förstås att vi måste äta varje dag, också på sommaren, och oftast är det någon som måste laga den mat vi äter. Mattidningarna och –bloggarna är fulla av tips på härliga grillbufféer, men det behövs också mat som man snabbt kan svänga ihop efter en lång dag på stranden.

 Vi bjuder därför på fyra enkla och somriga vardagsrecept som alla blir klara på under en halv timme.
Försommaren kan vara en frustrerande tid för den som följer med matsäsongerna. Det är sommar och vi längtar efter sommarmat, men i början av juni låter de inhemska primörerna – nypotatisen, morötterna och jordgubbarna – ännu vänta på sig. Med lite fantasi går det ändå att locka fram sommarsmaker redan nu. Prova och njut!

Lammfärsbiffar i pitabröd
1 gurka
1 kruka persilja
500g lammfärs
2 dl turkisk yoghurt
2 tomater
1 rödlök
1 paket (4 st.) pitabröd
Vitlök, salt, peppar, olja

Riv en halv gurka. Lägg gurkan i en sil och blanda den med en halv tesked salt. Låt dra en stund.
Hacka ½ kruka persilja och lägg persiljan i en skål. Tillsätt lammfärsen och pressa i en vitlöksklyfta. Krydda med en halv tesked salt och ett kryddmått svartpeppar. Rör om.
Hetta upp en stek- eller grillpanna med en matsked olja. Forma färsen till cirka sex biffar och stek dem på hög värme i cirka tre minuter på båda sidorna. Lyft över på en tallrik och lägg på lock.

Tzatziki: Krama ur all vätska ur den rivna gurkan och blanda med två deciliter turkisk yoghurt. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda med 1 krm svartpeppar.
Skiva två tomater och en rödlök. Skär resten av gurkan i skivor.
Stek eller rosta pitabröden snabbt på båda sidor. Skär ett snitt i bröden och fyll med sallad, tomat, gurka, rödlök, tzatziki och lammfärsbiffar.

Avokado och tomatsallad med belugalinser

3 dl belugalinser
4 tomater
Salladslök, 1 knippe
4 avokador
200 g blåmögelost
1 salladshuvud
1 limefrukt
Salt, peppar, olja, flytande honung

Koka upp fem dl vatten och tillsätt en knapp tesked salt i vattnet. Koka tre deciliter belugalinser, cirka 20 minuter.
Skiva fyra tomater. Strimla en knippe salladslök. Dela fyra avokador, ta ut kärnorna och skär fruktköttet i kuber inuti skalet. Lyft ut köttet med sked. Skär osten i kuber. Riv ett salladshuvud och blanda allt i en salladsskål.
Pressa saften ur ½ lime i en liten skål. Tillsätt en tesked flytande honung, två matskedar olivolja och en gnutta salt och svartpeppar.
Häll av vattnet från linserna och skölj dem hastigt under rinnande vatten.
Blanda ner linserna i salladen och häll på limesåsen.


Stekt kyckling med blomkålstabbouleh

3 dl bulgurvete
500 g kycklingfiléer
1 blomkål (ca 700 g)
1 kruka persilja
1 gurka
1 citron
1 avokado
Salt, peppar, smör, olja, vitlök

Koka ca tre deciliter bulgur enligt anvisningarna på paketet.
Krydda kycklingfiléerna med en tesked salt och ett kryddmått peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek kycklingen först i het panna cirka två minuter på båda sidor så att den får fin färg. Sänk värmen och fortsätt steka cirka sex minuter så att kycklingen blir genomstekt.

Blomkålstabbouleh: Skär blomkålen riktigt fint med kniv.
Skölj och grovhacka en kruka persilja och tärna en gurka fint. Blanda samman med blomkålssmulet och pressa i en halv citron och blanda ner två matskedar olivolja.
Avokadodipp: Gröp ur en avokado och lägg köttet i en skål. Mosa det med en gaffel och pressa en vitlöksklyfta och saften ur en halv citron. Smaka av med lite salt och peppar.

Skär kycklingen i skivor. Servera tillsammans med bulgur, blomkålstabbouleh och avokadodipp.

TIPS! En riktig tabbouleh har som bas antingen bulgur eller couscous. Jag har här valt att ha bulgurgrynen och blomkålen separat men de kan bra blandas ihop innan servering. 

Stekt abborre med persiljesås och bönsallad

900g nypotatis
600g abborrfiléer
1 citron
1 kruka persilja
1 liten bit pepparrot
2 dl gräddfil
1 burk bönmix (ca 400g)
1 paprika
1 kruka ärtskott

Koka upp vatten för potatisen. Skrubba och koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka femton minuter.

Lägg abborrfiléerna på ett skärbräde och torka av dem med hushållspapper. Krydda med en tesked salt och ett kryddmått svartpeppar.

Riv skalet av en halv citron och hacka en kruka persilja. Skala och riv en bit pepparrot. Blanda citronskalet, persiljan och en tesked riven pepparrot med två deciliter gräddfil. Krydda med en halv tesked salt.

Hetta upp en matsked olja och en matsked smör i en stekpanna. Stek abborren i cirka två minuter på båda sidor.
Häll av vattnet och skölj en burk bönblandning, lägg i en skål. Skär en paprika i små bitar och blanda ner med bönorna. Riv ärtskotten med i skålen. Pressa på cirka en och en halv citronsaft och tillsätt en matsked olivolja.
Servera den stekta abborren med bönsallad, nypotatis och gräddfilssås.