Hemligheten bakom de långa äggen
Alla äggskivor på en anjovissmörgås är lika stora. Det är varken slöseri eller magi. Hemligheten kallas Long Egg, ett 19 centimeter långt och jämntjockt ägg med 4 centimeters diameter.
Den som ser ett rörformat ägg på närmare 20 centimeter behöver inte vara orolig över hur hönan kände sig. Långa ägg tillverkas helt maskinellt.
Man börjar med vanliga ägg och separerar vitan från gulan. Därefter behöver man den specialutrustning som maskinellt kokar vitan i form av ett ihåligt rör. Sist fyller man på med gula i mitten och kokar ägget tills det är hårdkokt rakt igenom.
Man undgår risken att enstaka ägg krossas under kokningen, man slipper bruna missfärgningar och man får inga ändor som inte skulle vara så snygga på tallriken.
Importerade
– Långa ägg tillverkas inte i Finland eftersom det tills vidare är en förhållandevis liten produkt, säger Juha-Pekka Takku som är försäljningsdirektör på Muna Foods i Piispanristi, S:t Karins. Tillverkaren är danska Danæg, som är en av de stora aktörerna i äggbranschen i Europa.
Försäljningen av långa ägg i Finland är inte stor i äggsammanhang, men uppgår ändå till några tiotal ton per år.
De långa äggen är en frysprodukt som säljs enbart till storkök och resturanger, antingen hela eller färdigt skivade.
– Tanken med djupfrysningen och de långa äggens storlek är att man ska hinna förbruka det man tinar upp med så lite svinn som möjligt, säger Takku. Av samma orsak säljs inte äggrören i vanliga matbutiker.
– Ett vanligt hushåll skulle inte hinna konsumera 40 äggskivor innan bäst före-datumet gått ut, säger han.
Om man till exempel dekorerar anjovissmörgåsar får man tio portioner ur ett ägg, det är lätt att beräkna åtgången.
Samma typ av långa ägg används ofta också i hotellens och resturangernas frukosbufféer.
Produkten säljs lådvis med tio äggstänger per låda. Ett ägg väger 300 gram och alla skivor i den färdigskivade varianten är lika stora. Efter upptining kan man kylförvara äggen i åtta dygn i vakuumförpackningen, två dygn sedan den öppnats.
Ägg kan kokas i vilken form som helst, och det här är den mest praktiska för större kök. I princip är fyrkantiga ägg naturligtvis ingen omöjlighet, det är bara en fråga om vilken form äggen kokas i. Däremot skulle de knappast ha mer än nyhetens behag för den som läst om Kalle Ankas äventyr i Avskyvärld.
– Vi är ganska konservativa när det gäller ägg. De ska se ut som ägg, det gäller också de färdigt stekta ägg som vi säljer till samma storkunder. De ska inte ens se likadana ut, folk vill att de ska se hemstekta ut, säger han.