Allt klart för ett strålande nyrenoverat slott
BORGÅ. Årets självständighetsfest är extra festlig med nyrenoverade salar och toppmodern teknik. Gästerna ska inte längre behöva lida av dålig luftkonditionering. Som vanligt blir det troligen damernas balklänningar som kommer att få de största rubrikerna. Det mesta av renoveringen är nämligen gömt för ögat.
Årets bal i nyrenoverade presidentslottet kommer troligen att bjuda på lite 30-talsstil och bling-bling. Så tippar både Johanna Pohjamies och Katarina Stolt.
Johanna Pohjamies i butiken Valkoinen kreivitär, har sytt om en balklänning som nu ska prövas.
– Jag har valt en färg som jag aldrig haft tidigare. Svart är min traditionella färg, granna kläder brukar jag undvika, säger Stolt, plågad av att i en svag stund ha lovat visa upp sin balklänning för Borgåbladet.
Hon är en van balbesökare men tycker att det är extra spännande i år, eftersom Slottet renoverats totalt. Orsaken till att man under två år paketerat in byggnaden från 1820 finns i grunden. Slottet höll på att än en gång sjunka in i leran, trots att man tidigare försökt palla upp grunden.
Fejat, målat och undersökt
Nu har man gjort grundligt arbete och Museiverket har undersökt väggar, golv, tak och möbler för att få fram de ursprungliga färgnyanserna. Omkring 400 möbler har genomgått möbelkonservatorernas noggranna blickar, fått ny klädsel och vid behov ny fernissa eller målarfärg. Sammanlagt omkring 45 miljoner kostade renoveringen som sysselsatte cirka 600 personer och 400 företag.
Televiseringen av balen samlar Finlands folk, men tyvärr kommer man inte att kunna se så mycket av resultatet av den tvååriga renoveringen. Det mesta som gjorts finns nämligen gömt i köket och i väggar och tak i form av husteknik som säkerhet, belysning och akustik. Hettan under balen som många beskrivit som direkt olidlig, ska nu ersättas av lindrande svalka genom ny luftkonditionering.
Service och skicklighet
Johanna Pohjamies tar fram klänningen och Katarina Stolt drar efter andan, men nu är inte läge att tveka. Beslutsamt drar hon förhänget för och byter om, för att känna efter hur klänningen sitter.
– Jag har valt den här butiken för att de är så skickliga här, och för att servicen är underbar. Här får man hela paketet med smycken och tillbehör och det är viktigt att stöda lokala företag.
Tidigare har Stolt burit svart och en gång silver, och hon tror att trenden i år kommer att gå i brons, guld och glitter. Ekonomiskt svåra tider brukar locka till lite extravagans då det är fest.
Skorna viktigast
Så dras förhänget upp och det är perfekt, den anilinröda klänningen formligen lyser om sin bärare.
– Det gäller att vara rak i ryggen. Men skorna ska vara bekväma, för jag tänker vara med till det bittra slutet, festen tar inte slut klockan tio då kamerorna slutar filma.
Att slottsbålen är stark har man hört, och Stolt kan intyga att folket inte behöver se allt. Gratis dricka gör att de som törstar lätt tar några glas för många.
Självständighet inte självklart
Hur ska man då förhålla sig till den här strikt regisserade festen, med köandet för att hälsa på presidenten med fru, väntandet tills alla är inne, sedan köer inför de dignande borden och sedan trängsel på dansgolvet.
– Det är en ära att delta och de inbjudna representerar ju hela folket. Man ska visa respekt och vara på gott humör, ha trevligt med alla gäster för vi firar ju självständigheten.
Stolt säger att vi kanske inte borde ta landets självständighet som en självklarhet.
– Det är en stor sak, vi måste värna den genom att ta hand om varandra och demokratin.
Dignande bord
Klänningen är provad och den är inte för spänd. Det måste ju gå att äta sig mätt på tarteletter med strömming, sikpastejer, laxpirog, mörtterrin och rökt mört, pastej med inbakad nors och rökt nors, mousse på abborre och rökta abborrar, smörgåstårtor på kallrökt lax och kallrökt ren, snittar med oxrostbiff och örter, terrin med kyckling och tomat, tårta på jordärtskocka, terrin med rödbeta, terrin med morot och spenat, ostar från små osttillverkare. Och så förstås bakelser och pajer, tårta och småbröd, marmelad och maräng.