Vedspisen ger godaste maten
Köket hos familjen Kantonen i Finnby är ett möte mellan gammalt och nytt. Den gamla vedspisen har sällskap av en modern induktionsspis men oftare tillreds maten på de heta gjutjärnsplattorna.
BORGÅ Vedspisen är i flitig användning hemma hos Kantonens. Framför allt vintertid tycker Marjaana Kantonen att den gamla spisen är det enda vettiga alternativet då maten ska lagas. Samtidigt sparar man på uppvärmningskostnaderna.
– Det är skönt på helgerna att vakna, tända eld i spisen och sedan steka frukostomelett till ljudet av sprakande ved.
Rostbrödet går också bra att tillreda på vedspisen. Kantonen visar upp några pannunderlägg i metall och förklarar:
– Jag lägger brödet på underlägget och placerar det på spisen.
Kantonens månar om att leva ekologiskt, och stockväggarna i den gamla gården från 1850-talet håller inte helt tätt. Också därför är vedspisen ett smart alternativ. Den ger mat och värme i ett och samma paket.
Bra känsla
– Elräkningarna ger alltid orsak till eftertanke. Det gäller att fundera vad som är vettigt och ekonomiskt genomtänkt. Vedspisen ger dessutom en ekologisk känsla, och det känns bra.
Vedspisen har sin givna plats ett hörn av det lilla köket. I samband med att köksinredningen gjordes om för drygt fem år sedan fick trotjänaren sällskap av en induktionsspis. Samtidigt förnyades alla kastruller i hushållet.
– Induktionsspisen har varit ett bra val, den är snabb då det behövs och vi behöver den för ugnens skull. Vedspisens ugnsdel fungerar nämligen inte som den ska, den blir inte tillräckligt varm hur man än eldar. Jag tror det är något som är fel med luftcirkulationen.
Små klabbar
Helst matar Marjaana Kantonen vedspisen med björk. Björken har det bästa värmevärdet bland våra vanligaste träslag och med små klabbar brinner det bra och länge. Storleken på klabbarna är avgörande.
– Tiden är den största utmaningen med vedspisen. Det dröjer innan den blir ordentligt varm, men sedan då den är det så går det ungefär lika snabbt att tillreda maten på vedspisen som på induktionsspisen.
Kantonen kan sin vedspis och vet vilka ställen som är hetast. Genom att flytta kastrullerna på gjutjärnsplattorna kan hon justera värmen. Det är som ett vrida spisknappen från 1 till 6. Hon kan också rätta till draget och den vägen få en hetare eller ljummare häll att laga mat på.
Draget är också hemligheten om hon vill att veden ska brinna länge och jämnt. Då drar hon igen vädringsluckan till ett minimum.
– Vedspisen är särskilt bra för långkok. Ärtsoppan ska alla gånger kokas på vedspisen.
Rymlig
Ett stort plus är också att det ryms många pannor och kastruller samtidigt på den stora hällen. Till exempel under julen är det praktiskt med spisplats för flera olika rätter på en gång.
Det enda egentliga minuset med vedspisen är att den är svår att rengöra. Induktionsspisen blir ren med ett drag med disktrasan men gjutjärnshällen är mera krävande.
– Det är krångligt om maten kokar över. Hällen är svår att torka av med trasa och därför bränns spillet bort. Då osar det förstås i hela köket.
Vedspisen kräver även ett visst mått av försiktighet. Det gäller att se till att vedkorgen inte är placerad precis under ugnsluckan och Kantonens är noga med att ha brandfilten – snyggt kamouflerad i en broderad påse – strax intill vedspisen.
Nostalgi
– Det är inga problem bara man följer vissa gamla spelregler. I mitt barndomshem lagades maten vedspis så det ligger en viss nostalgi i det hela, säger Marjaana Kantonen.
Familjen Kantonens tre söner är vid det här laget utflugna – den yngsta är i armén – och det blir inte så mycket matlagning till vardags. Men till helgerna knastrar elden glatt i vedspisen och väldoften sprids i köket.
– Maten som kokas på vedspisen smakar annorlunda än den som kokas på induktionsspisen. Rätterna som fått puttra på vedspisen i lugn och ro smakar bättre tycker jag.
Borgåbladets Hemmabilaga kan läsas i sin helhet i samband med e-tidningen, fredag 24.5.