Vegetariskt, ekologiskt, gott
För vegetariska kocken Anja Sorasalo är mat mycket mer än något man sätter i sig för att överleva. Det är en del av en livsstil, och maten tillreds med kärlek.
Den mustiga doften av nygräddad batat fyller näsborrarna när man stiger in i Anja Sorasalos kök på Fredrikas källa i Borgå. Anja håller på och lagar en vegetarisk julmiddag och dofterna är förföriska. Hon är generös med örter i sin matlagning och i doften går att urskilja både mynta, timjan och basilika.
– Mat är inte bara något man äter utan också något man njuter av med alla sinnen. Den bästa komplimangen jag fått av en kund var att det kändes på maten att jag lagat den med kärlek, säger Anja.
Hon lägger sin själ i matlagningen, att laga vegetarisk mat är en del av Anjas ideologi. Hon använder ekologiska produkter så mycket som möjligt och återvinner allt som går att återvinna.
Anjas julbord är vackert och färgsprakande. Uppläggningsfaten är utsökta och en del av charmen ligger i att de alla är lite olika, fyndade på loppmarknad och i skåp och lådor som de är. Det finns traditionella julsmaker som rödbeta, morot och ärter men också hummus och bönfärs och nybakat bröd, förstås.
Anja brinner för det vegetariska köket. Hon vill gärna föra fram vegetarisk kost som ett alternativ för vem som helst, både jultid och annars.
– Man behöver inte ha en viss ideologi eller gå omkring i en viss sorts kläder för att vara vegetarian. Det passar för vem som helst.
En helhet
På julen ska man äta gott och det man tycker om.
– Jag har älskat finsk julmat sedan jag första gången smakade den. Det fina med den finska julmaten är att det är en helhet som är lika i de flesta hem. Det är det inte i Tyskland, där varierar det vad man äter på julen, säger Anja.
En stor del av vår traditionella julmat är vegetariskt så man kunde tänka sig att vegetarianen i familjen helt enkelt avstår skinkan eller kalkonen och äter lådor och sallad. Det kan man göra, men man kan också laga hela måltiden med utgångspunkten att den ska vara vegetarisk.
I många år lagade Anja inte speciell vegetarisk julmat, för hon tyckte den traditionella var så bra. Nu har hon gjort det. På Anjas julmeny blir det en stek av seitan med tomatsås till. Seitan uppfanns i Kina på 1000-talet av de buddhistiska munkarna som letade efter något som kunde ersätta köttet i den traditionella kinesiska maten. Seitan består främst av gluten som man får då man rensar bort all stärkelse från vetemjöl. Glutenmjöl finns att köpa i ekologiska butiker.
Och seitanskinka serverad med Anjas gräddiga tomatsås står sig mot vilken julskinka som helst.
Rotsaker
Kålrotslåda, morotslåda och potatislåda är helt vegetariska, och dessutom goda – förutsatt att man lagar dem själv. Anja har lagat en annan version av rotsaker, en rotsakstårta som serveras kall. Tårtan är en trevlig variation på lådorna, men utesluter inte dem.
– Den kan man gärna laga dagen innan. Då blir det mindre stress på julafton också.
För en vegetarian är hummus ett måste, också på julbordet.
– Det är en viktig proteinkälla för vegetarianer. Jag försöker lära folk att laga hummus. Godast blir den när man lagar den själv.
Huvudingrediensen i hummus är kikärter. Kikärterna ska ligga i blöt över natten och sedan kokas i mycket vatten tills de är helt mjuka. Sedan får de kallna innan man mixar dem till en pasta tillsammans med vatten, citronsaft, vitlök, salt, chili, olivolja och tahini, en slags sesampasta.
På julen ska det vara nybakat bröd. Ärtpesto på jullimpan blir en fräsch och lite annorlunda men mycket god upplevelse.
Mixer a och o
Ett av de viktigaste hjälpmedlen i Anjas kök är mixern som hon använder för att finfördela och blanda ingredienser med. Någon mikrovågsugn har hon inte utan värmer maten i ugn eller på spisen. Mixer kommer speciellt till pass när hon lagar julmiddagens efterrätt.
Anja Sorasalos julmiddag avslutas med en bit chokladkaka, gjord på råa ingredienser, så kallad raw food. I allmänhet gräddar eller kokar hon maten, men de rå tårtorna är undantaget.
– Man ska få äta något gott ibland. Tårtor gjorda på råa ingredienser är både hälsosamma och goda, man kan äta dem som mellanmål. Dessutom är tårtorna snabba att laga till.
Raw food är vegetabilisk föda som inte värmts upp till mer än ungefär fyrtio grader. I Anjas tårta finns en botten på nötter, dadlar, kokosolja, lite salt, honung och rå kakao som hon mixar till en slags smuldeg och sedan trycker ut i en kakform med löstagbart botten.
Därefter blandar hon fyllningen, dadlar, avocado, kakao, honung och vanilj och brer över tårtan som får stå kallt några timmar innan den avnjuts.
– Man kan byta ut honung mot agavesirap, då passar kakan för veganer också.
I Anjas kök används ytterst sällan vitt socker.
– Det är ungefär det mest ohälsosamma man kan äta. Jag brukar använda honung eller indiansocker i stället, när det går.
En livsstil
När Anja Sorasalo lagar mat inser man snabbt att det hon gör är mycket mera än bara matlagning. Hon känner, smakar, doftar, lägger lite till av något och koncentrerar sig till hundra procent på det hon gör. Det har alltid varit viktigt vad hon äter.
När Anja var liten och såg hur köttboskapen behandlades hemma i Tyskland bestämde hon sig för att inte äta kött från djur som behandlas illa. När hon såg hur bönderna sprutade konstgödsel över åkrarna bestämde hos sig för att hon inte vill äta det som växer i den jorden. Hon valde att äta ekologiska produkter.
Därifrån blev steget att bli vegetarian helt och hållet ganska kort.
– Jag åt aldrig mycket kött, och de senaste åren har jag varit vegetarian helt och hållet, säger hon.
För Anja är det en livsstil som hänger ihop med hennes livsåskådning att äta vegetariskt.
– Jag lever som jag tycker är rätt, så jag kan se mig själv i spegeln. Men alla får göra som de vill. Jag tror på att det har betydelse vilka val den enskilda människan gör.
– Att födas som människa är ett privilegium, men det för också med sig skyldigheter, eftersom vi kan tänka och göra våra val utgående från det.