Företagarpar vill sprida cafékulturen
BORGÅ. Mona Halminen och Jordan Wilson är övertygade om att den kontinentala cafékulturen växer i popularitet också i Borgå.
Mona Halminen och Jordan Wilson är ett ungt företagarpar. Hon är finska, han är nyzeeländare. De träffades i Australien, kom tillsammans till Helsingfors, åkte efter en tid till Nya Zeeland och kom efter ett år tillbaka till Finland. De bosatte sig i Borgå, dels för att Mona Halminen ska bli restonom och studerar vid Haaga-Helia i Borgå, dels för att Jordan Wilson kände sig mera hemmastadd i Borgå än i Helsingfors. Det gick lättare för honom att knyta nya kontakter här än i storstaden.
I och med att de blev Borgåbor blev de också företagare och öppnade café Rongo på Krämaregatan 12.
– Förebilder till Rongo såg vi till exempel på Nya Zeeland, men motsvarande koncept finns också i Helsingfors, säger Mona Halminen.
Konceptet är att ge Borgåborna en plats att äta ett fräscht morgonmål på och skölja ner det med en kopp nybryggt kaffe. Någon timme senare kan det vara dags för en lunch som består av soppa, sallad eller bit paj. Eller så kan alltsammans kallas brunch.
Den röda tråden i caféets verksamhet är ingenting köps in i parti utan det mesta tillreds i caféet. Det som köps in, som frukostsbrödet, är bakat av ett lokalt bageri.
– Jag har till och med rivit morotskakans morötter själv.
För Mona Halminen och Jordan Wilson är caféet en livsstil. En annan viktig aspekt är att göra cafékulturen allmännare, också i Borgå. Därför vill de varken konkurrera eller se andra caféer som konkurrenter. A och o är kulturen.
Lätt att komma till
Men hals över huvud gav de sig inte in i branschen. De undersökte marknaden och kom fram till att det fanns plats för dem.
– Vi ville också att caféet skulle vara lättillgängligt och det är det här på Krämaregatan med parkeringsplatser utanför. Det finns de som tycker att vi inte ligger centralt, men jag kallar nog Krämaregatan för centrum, säger Mona Halminen.
Hon tycker inte heller att byråkratin kring att öppna ett café var för krånglig.
– När man öppet berättar om hur man tänkt sig ordnar sig det mesta.
Den 12 maj 2012 slog caféet med 25 platser upp sina dörrar. Första tiden höll de öppet från klockan 8 till klockan 19 på kvällen. De hade tänkt sig att folk skulle titta in efter jobbet på en kaffe.
Men det blev för långa dagar för dem båda och därför kortade de öppettiden till klockan 15. Rongo är också öppet fyra timmar på lördagen.
– Första sommaren var trevande. Kanske det var lika så bra, det hade känts skrämmande om det börjat gå mycket bra genast från början.
Nya arbetstagare
Men konceptet höll och Rongo växte i popularitet. Det är framför allt unga vuxna med barn, men också gruppen medelålders, som tagit Rongo till sig.
– Ja, man måste väl säga att det går bra för oss. Vi har nyligen annonserat efter ny arbetskraft. Vi fick många goda ansökningar och har nu anställt två personer.
Med flera anställda ska Rongo kunna hålla öppet längre.
– Pocherade ägg och pannkaka som är vår lördagsfrukost har blivit mycket populär. Hittills har vi inte kunnat bjuda på den eller på äggröra med bacon på vardagar. Men med mera folk ska det låta sig göras.
Paret har också blivit tillfrågat om intresse för att ta över caféet i Konstfabrikens aula. Svaret blev ja. Nästa förändring väntar i december. Då lämnar Rongo Krämaregatan och flyttar hundra meter närmare centrum. Affärslokalen på Fredsgatan 33 där Maribella tidigare fanns, ska bli café.