Med Koriseva i skrevet

Vi inleder med frågesport, en enda fråga. Lotta Hintsa - vem är det?

Lotta Hintsa valdes på söndagen till Miss Finland. Jag måste erkänna att jag var tvungen att kolla namnet, jag visste att den vackraste kvinnan i Finland är utsedd, men hade ingen aning om vad den vinnande kvinnan hette. Det beror på många olika saker, dels på att mitt intresse för skönhetstävlingar är rätt rimligt, dels på att tävlingar av den här karaktären inte längre är så uppskattade som de var tidigare.

Det glamourösa och det flärdfulla i skönhetstävlingen Miss Finland, det fastnade någonstans i övergången mellan åttio- och nittiotalet? Tanja Vienonen och Tarja Smura är de senaste vinnarna jag själv kan nämna vid namn.

Svårt att sätta fingret på vad det är som puttat ut Miss Finland i kylan. I stället för att stappla fram på allt för höga klackar på skumma nattklubbar kanske unga kvinnor som drömmer om framgång och synlighet har hittat andra sätt att ta sig fram?

Ändå finns de, kvinnorna som vill tävla i skönhet. Lotta Hintsa är ett exempel på det. Jämte henne finns det hundratals andra - både kvinnor och män, som fortfarande ställer upp i tävling om skönhet.  Finland är misstävlingarnas förlovade land, titlarna man kan vinna är många, Miss Olivolja, Miss Tractorpulling och sedan alla städers egen skönhet.

Nu skall jag inte sitta på hög häst. Jag har ett förflutet som deltagare i en (1) skönhetstävling. Jag blev övertalad att ställa upp i den flärdfulla tävlingen Miss Vasa ungefär då kurvan för skönhetstävlingarna började dala, ett tidigt nittiotal. Hur det gick? Man kan säga att jag föll vid baddräktsrundan. Tanken var att jag, graciöst, skulle klä av mig långbyxorna på scen, men det gick inte. Jag hade fått dubbelknut på snörningen i byxan.

Med kvällens konferencier, tangodrottningen Arja Koriseva, i höjd med mitt skrev - hon försökte få upp knuten med tänderna - beslöt jag mig för att det här med skönhetstävlingar, det är inte riktigt min grej.