Tarja Halonen ger maten ett ansikte
Sibbo. Korna på Majvik gård mjölkas för hand dagligen. Men det är inte varje dag en president slår sig ner på mjölkpallen och grabbar tag i spenarna.
President Tarja Halonen har deltagit i en inspelning av ett avsnitt som ska bli en del av projektet och programmet Terveys löytyy lautaselta (Hälsan finns på tallriken). Programmet visas på nätet och riktar sig framför allt till barn. Syftet är att lyfta fram den närproducerade och näringsrika kosten som alla barn och unga behöver för att växa upp till friska vuxna. Det handlar också om attitydfostran, att få barn och unga att välja lokal mat i stället för processad importerad mat.
– Mitt engagemang för projektet bottnar i hållbar utveckling. Med det avser jag inte bara klimat, vatten, mat utan också näringsriktig mat som är producerad på ett hållbart sätt. Med min närvaro i avsnittet vill jag också öka respekten för dem som producerar maten.
Tarja Halonens medspelare i avsnittet är en flicka som heter Iida Juoperi.
– Jag berättar för henne att jag, som är av en äldre generation, upplevde en segregation mellan stad och landsbygd. Jag hoppas att en yngre generation ska få uppleva en närmare kontakt med stad och land.
Diskussion vid matbordet
Tarja Halonen och Iida Juoperi skulle tillsammans utföra de sysslor som hör till vardagen på Majvik som odlas biodynamiskt.
De började med morgonmjölkningen. Tarja Halonen berättade att hennes hittills första och enda erfarenhet av mjölkning var att mjölka en get på lantbruksmässa. Men under handledning av Anna Uotila lyckades hon, nästan lika bra som Iida Juoperi, få mjölken att strömma ur spenarna. En vanlig morgon är det Anna Uotila som mjölkar.
– För mig tar det några minuter att mjölka en ko, det går nästan lika snabbt som med maskin.
Också hon tycker det vara viktigt att barn får lära sig varifrån mjölken kommer.
Iida Juoperi vill smaka på den spenvarma mjölken, Tarja Halonen avstår och hänvisar till laktosintolerans.
Efter det vandrar damerna i väg till hönshuset och fyller korgen med ägg och tittar sedan in i gårdsbutiken. Till sist kärrar de in strö och brer ut det på ladugårdsgolvet. Före det har Anna Uotila öppnat ladugårdsdörren och bett korna och kalvarna komma ut på den dagliga motionsrundan. Djuren lyder henne och traskar snällt i väg.
Atte Hermansson som tillsammans med Anu Päivinen driver Majvik ska också bjuda Tarja Halonen och inspelningsteamet på lunch som till största delen är gjord på gårdens egna råvaror.
– Vi ska också diskutera skillnaderna mellan biodynamisk odling och konventionell, säger Atte Hermansson.
Attitydförändring
Leena Juoperi är den person tagit initiativet till och ansvarar för projektet Terveys löytyy lautaselta. Projektet som pågår 2014-2017 är allmännyttigt och privatfinansierat. Barnprogrammet på nätet är bara en del av helheten.
– På min hemort Valkeakoski har vi kommit så långt att två privata daghem har beslutat att övergå till närproducerade livsmedel i matlagningen.
Projekt ska också gagna producenterna.
– I allmänhet räknar man att ungefär 10 procent av varans slutliga pris stannar hos primärproducenten. Ett av våra mål är att bygga upp ett nät för försäljning och marknadsföring för att på det sättet hjälpa producenten att kunna få behålla ända upp till 45 procent av varans pris.